Bij het twijfelen over kiezen voor een warmtepomp, valt de geluidsvraag geregeld: Hoeveel lawaai maakt een warmtepomp eigenlijk?
Hierbij is het zeer belangrijk om te spreken over welk type warmtepomp. Zo zijn de meeste lucht-water warmtepompen een zogenaamd splitmodel, waarbij er met een buitenunit gewerkt wordt.
In deze opstelling is een warmtepomp zeer discreet van lawaai, daar alle luidruchtige elementen in de buitenunit zitten. Natuurlijk is het dan wel aangeraden om die buitenunit niet net naast het raam van 1 van de slaapkamers te gaan plaatsen.
Het plaatsen van de buitenunit op een zogenaamde geluidsisolerende silentblok of isolatiemat is stap 1 om de geluidshinder te gaan dempen.
Geluidshinder buitenunit warmtepomp
1 van de problemen, die dit natuurlijk wel kan veroorzaken is een burenruzie over het gebrom van een buitenunit. Zo zijn er reeds verschillende gevallen waarbij buitenunits van warmtepompen dit bij de scheiding worden geplaatst, waardoor ook de buren hiervan last hebben.
Hierbij dien je eraan te denken, dat wanneer je de buitenunit op een sokkel gaat plaatsen op minder dan 3 meter van de perseeelsgrens, dit vergunningsplichtig is.
Daarnaast dien je er ook voor te zorgen dat de geluidshinder niet hoger is dan het gemiddelde achtergrondlawaai (wanneer dit meer dan 35 db is). Ook een eventuele gemeentelijke wet omtrent het gebruik van lawaaierige apparaten (zoals een grasmachine) op zon- en feestdagen en tussen 21 en 7uur, kan door buren aangegrepen worden.
Zijn er in dit geval ook oplossingen bedacht voor de geluidshinder van de buitenunit van een warmtepomp?