Warmtepomp nodig? Vergelijk en bespaar!

Nieuwe toepassingen van zonnepanelen

Zonnepanelen worden tegenwoordig niet meer alleen gebruikt op daken voor energie winning voor particulieren of bedrijven.

De zonnecellen worden op nog veel meer plaatsen toegepast. Zo vindt je ze al op tuinlampen, lantaarnpalen, parkeermeters, auto’s en nu ook nog eens in de stoep.

Parkeermeter op zonne-energie

De ontwikkeling van zonnepanelen groeit hard door. Zo wordt er voor vele verschillende openbare apparaten gebruikt gemaakt van energiewinning door zonne-energie. Kijk bijvoorbeeld naar de parkeermeters. De meeste meters hebben nu een paneel bovenop de parkeerpaal gemonteerd. Deze wekt natuurlijk voldoende energie op om het display te voorzien van stroom.

Zonnepanelen op een auto

Er worden wereldwijd al wedstrijden gedaan met zonnewagens. Elke land/universiteit moet een zonnewagen bouwen die zo lang mogelijk kan rijden. Zo doet bijvoorbeeld het Umicore Solar Team uit Leuven mee aan die wedstrijd en gaan ze vaak de uitdaging aan met het team uit Nederland, het Nuon solar team uit Delft. De auto’s moeten natuurlijk zo licht mogelijk gebouwd worden, zodat alle opgewekte energie maximaal benut wordt.

In een trottoir

Een van de laatste ontwikkelingen is dat zonnepanelen in een stoep kunnen worden geplaatst. In Amerika is er een samenwerking tussen een architectenbureau en studenten van het Solar instituut een Solar walk gecreëerd. Dit is de eerste stoep op de wereld die ook zonne-energie kan opslaan. Hier zitten in totaal 27 panelen in verwerkt die samen 400 Watt aan elektriciteit kunnen opwekken. De zonnepanelen voorzien de 450 ledlampjes die in de stoep zijn verwerkt van stroom.
voetpad-zonnepanelen-2
Meer informatie hierover

Related Posts

About The Author

Add Comment