Warmtepomp nodig? Vergelijk en bespaar!

Verschillende systemen voor warmtepompen

Er bestaan verschillende systemen voor warmtepompen, waardoor het verstandig is om deze goed op een rijtje te zetten wanneer u gebruik wenst te maken van deze techniek.

Er wordt gewerkt met water of lucht, of een combinatie van de beide elementen. Daarnaast bestaan er verschillende systemen voor warmtepompen, die open of gesloten kunnen zijn.

Vergelijk de verschillende mogelijkheden en kom op die manier tot de oplossing die het best aansluit bij uw situatie (waarna je offertes kan beginnen aanvragen voor dit type van warmtepompen).

Lucht/Lucht warmtepomp

Allereerst is er de lucht/ lucht warmtepomp, een systeem waarbij de warmte uit de buitenlucht wordt gehaald.

Hierbij wordt het principe van een koelkast gebruikt, maar wordt het proces volledig omgekeerd. Deze toestellen kiezen de meeste mensen vooral als airconditioning, maar door de klep om te schakelen is het mogelijk om dit type als warmtepomp te gaan gebruiken.

De investeringsprijs van dit systeem is relatief laag en het is bovendien mogelijk om er subsidie voor aan te vragen. Het rendement in vergelijking tot de andere verschillende systemen voor warmtepompen is vrij minimaal, vooral wanneer de temperatuur buiten omlaag duikt.

Lucht/Water warmtepomp

U kunt daarnaast kiezen voor een lucht/ water warmtepomp, waarbij de energie uit de lucht wordt gehaald en dit tot een hogere temperatuur zal worden opgepompt. De warmte zal daardoor aan het water worden afgegeven, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om uw woning te verwarmen.

Over het algemeen wordt het water tot 38 graden Celsius opgewarmd, om vervolgens een hogere COP-waarde te bereiken met behulp van een lage condensortemperatuur. Wanneer het buiten vriest neemt het rendement af, maar ten opzichte van de andere verschillende systemen van warmtepompen is het over het algemeen een heel aardig systeem dat het bovendien mogelijk maakt om een woning te koelen.

Met een warmtepomp spaart u veel energie en verbruikt u dus minder bij uw energieleverancier. Dit bespaart u geld, maar wist u dat u ook veel kunt besparen op de afname van uw energie? Niet iedere leverancier berekent evenveel voor de geleverde energie, u doet er goed aan om een energie vergelijk uit te voeren. Energie vergelijken kunt u zelf heel eenvoudig en overstappen kost maar een paar minuutjes. Een warmtepomp en energie besparen gaan net als overstappen naar een energieleverancier dus uitstekend samen.

Water/Water warmtepomp

Ten derde kunt u kiezen voor een water/ water warmtepomp, waarbij u ervoor kiest om de ‘gratis’ warmte uit het water te halen. Dit kunt u onder andere doen door het water uit de bodem te halen, wanneer dat een relatief hoge temperatuur heeft.

U dient er rekening mee te houden dat het rendement van de installatie beter wordt wanneer de warmtewisselaar zo groot mogelijk dimensioneert. Er bestaan verschillende soorten systemen binnen deze categorie, die open of gesloten kunnen zijn. In tegenstelling tot bij de verschillende systemen voor warmtepompen is het in dit geval dus van belang om nog even verder te kijken.

Open of gesloten systeem?

Zo kunt u kiezen voor het oppompen van water uit een rivier of een meer, maar dient u daarbij te zorgen voor een goed filter. Daarnaast kunt u kiezen voor een verticale grondwarmtewisselaar, waarbij er sprake is van een gesloten systeem.

De derde mogelijkheid wordt gevormd door het grondwater, waar u warmte uit kunt putten. In dat geval kiest u voor een open systeem en wanneer u besluit gebruik te maken van een horizontale grondwarmtewisselaar kiest u opnieuw voor een gesloten systeem. De verschillende systemen voor warmtepompen zorgen er wat dat betreft voor dat u meerdere kanten op kunt.
gesloten waterpomp

Related Posts

About The Author

Add Comment