Warmtepomp nodig? Vergelijk en bespaar!

Warmtepompen verplicht vanaf 1 januari 2014?

In verschillende media kan je nu lezen dat de nieuwe energieprestatieregelgeving vanaf 1/1/2014 een stuk scherper zal worden en dat warmtepompen verplicht worden voor nieuwbouw of grondige renovaties.

Dat een warmtepomp uitdrukkelijk verplicht zal worden is in elk geval al niet waar.

Het is wel zo dat de eisen van het E-peil voor een nieuwbouwwoning gevoelig scherper worden. Voorheen was dit E70 en dit wordt nu naar maximaal E60 gebracht.

E-peil of energieprestatiepeil
Het E-peil is een maat voor het energieverbruik van uw woning en de vaste installaties ervan. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning. Het E-peil staat steeds op het verplicht energieprestatiecertificaat.

Aan de hand van dit E-peil kunnen zéér energiezuinige bouwers nu reeds de nodige premies ontvangen bij eandis en de andere energiedistribiteurs. Deze kunnen snel oplopen voor zéér energiezuinige woningen. Een woning met bijvoorbeeld een E-peil minder dan E50, zal 1400€ + 40€ per E-peil punt onder de E50 krijgen.

Nieuwe regels van 2014?

Op 1/1/2014 wordt de maximale E-peil waarden voor een nieuwbouwwoning dus verlaagd naar E60. Daarnaast dienen de bouwers de keuze te maken uit volgende 2 opties:

  • 1. Nieuwbouwwoning voorzien van hernieuwbaar energiesysteem: zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel…
  • 2. Nieuwbouwwoning zo goed isoleren (met bvb. extra muurisolatie) dat het E-peil 10% lager ligt (dus E-peil E54 ipv. E60).

Bij optie 1 met de hernieuwbare energiesystemen is de warmtepomp natuurlijk een logische optie als je toch voor een nieuwbouw zou gaan. Een warmtepomp gaat een hogere rendement halen over een heel jaar gezien, waarbij zonnepanelen en een zonneboiler een lager rendement gaan halen in de winter.

Dit is dus ook de reden dat de Vlaamse overheid de premies voor warmtepompen gevolig zal verhogen in 2013 en 2014 en ook de zonneboiler premies blijft ondersteunen.

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment