Lucht-lucht warmtepompen: Soorten, prijzen, verbruik en rendement

Een lucht-lucht warmtepomp is een innovatief en milieuvriendelijk verwarmingssysteem dat warmte uit de buitenlucht haalt en deze gebruikt om uw woning te verwarmen. Het is een energiezuinige en duurzame oplossing die steeds populairder wordt in Vlaanderen. In dit artikel bespreken we de werking, voordelen, nadelen en kosten van een lucht-lucht warmtepomp, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken voor uw verwarmingssysteem.

lucht-lucht warmtepomp

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit twee delen: een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht, zelfs bij lage temperaturen. Deze warmte wordt vervolgens via een koudemiddel naar de binnenunit getransporteerd, waar het wordt afgegeven aan de lucht in uw woning.

hoe werkt een lucht lucht warmtepomp
 1. Verdampen: Het koudemiddel in de buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht en verdampt daarbij.
 2. Comprimeren: De compressor verhoogt de druk en temperatuur van het koudemiddel, waardoor het in gasvorm overgaat.
 3. Condenseren: Het hete gasvormige koudemiddel stroomt naar de binnenunit, waar het condenseert en warmte afgeeft aan de lucht in uw woning.
 4. Expansie: Het koudemiddel passeert het expansieventiel, waardoor de druk en temperatuur dalen en het weer in vloeistofvorm overgaat.
 5. Opnieuw verdampen: Het koudemiddel stroomt terug naar de buitenunit om opnieuw warmte uit de lucht te onttrekken en het proces herhaalt zich.

Voordelen van een lucht-lucht warmtepomp:

 • Energiezuinig: Lucht-lucht warmtepompen hebben een hoog rendement en kunnen tot wel 4 keer meer warmte produceren dan de elektriciteit die ze verbruiken. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op uw energierekening.
 • Milieuvriendelijk: Lucht-lucht warmtepompen gebruiken geen fossiele brandstoffen en hebben daardoor een lage CO2-uitstoot.
 • Eenvoudige installatie: De installatie van een lucht-lucht warmtepomp is relatief eenvoudig en vereist geen ingrijpende verbouwingen.
 • Verwarmen en koelen: Veel lucht-lucht warmtepompen kunnen ook worden gebruikt om uw woning te koelen in de zomer.

Nadelen van een lucht-lucht warmtepomp:

nadelen lucht-lucht warmtepomp
 • Minder efficiënt bij lage temperaturen: Het rendement van een lucht-lucht warmtepomp neemt af bij zeer lage buitentemperaturen.
 • Geluidsproductie: De buitenunit van een lucht-lucht warmtepomp kan geluid produceren, wat voor overlast kan zorgen bij uzelf of uw buren.
 • Investering: De aanschaf en installatie van een lucht-lucht warmtepomp is een investering, maar deze verdient zich op termijn terug door de lagere energiekosten.

Lucht-lucht warmtepompen soorten

Er zijn verschillende soorten lucht-lucht warmtepompen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

1. Single-split warmtepomp:

Dit is het meest eenvoudige type lucht-lucht warmtepomp, bestaande uit één buitenunit en één binnenunit. De buitenunit onttrekt warmte aan de lucht en geeft deze af aan de binnenunit, die de warme lucht in de ruimte blaast. Single-split warmtepompen zijn ideaal voor het verwarmen en koelen van één ruimte, zoals een woonkamer of slaapkamer.

2. Multi-split warmtepomp:

Een multi-split warmtepomp bestaat uit één buitenunit en meerdere binnenunits. Dit type warmtepomp is geschikt voor het verwarmen en koelen van meerdere ruimtes tegelijk. Elke binnenunit kan individueel worden bediend, zodat u de temperatuur in elke kamer apart kunt regelen.

3. Monoblock warmtepomp:

Een monoblock warmtepomp combineert de buiten- en binnenunit in één apparaat. Dit maakt de installatie eenvoudiger en goedkoper, omdat er geen koudemiddelleidingen hoeven te worden aangelegd. Monoblock warmtepompen zijn echter minder efficiënt dan split-systemen.

4. Inverter warmtepomp:

Een inverter warmtepomp past het vermogen aan de warmtevraag aan. Dit zorgt voor een stabielere temperatuur en een lager energieverbruik in vergelijking met traditionele aan/uit warmtepompen. Inverter warmtepompen zijn duurder in aanschaf, maar verdienen zich terug door hun hogere efficiëntie.

5. All-electric warmtepomp:

Een all-electric warmtepomp is een warmtepomp die volledig op elektriciteit werkt. Dit type warmtepomp is ideaal voor woningen die niet aangesloten zijn op het gasnetwerk.

6. Hybride warmtepomp:

Een hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de basisverwarming en de cv-ketel springt bij tijdens piekmomenten of bij zeer lage temperaturen. Dit type warmtepomp is ideaal voor woningen die al een cv-ketel hebben en willen profiteren van de voordelen van een warmtepomp.

Keuze van het juiste type lucht-lucht warmtepomp:

De keuze van het juiste type lucht-lucht warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • Grootte van uw woning: Voor grotere woningen is een multi-split of een hybride warmtepomp vaak de beste keuze.
 • Aantal te verwarmen/koelen ruimtes: Een single-split is geschikt voor één ruimte, terwijl een multi-split meerdere ruimtes kan bedienen.
 • Budget: Inverter warmtepompen zijn duurder in aanschaf, maar bieden een hoger rendement.
 • Beschikbaarheid van gasaansluiting: Als uw woning niet is aangesloten op het gasnetwerk, is een all-electric warmtepomp de enige optie.

Prijs van een lucht-lucht warmtepomp per soort:

De kosten van een lucht-lucht warmtepomp zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen, het merk, het type en de installatiekosten. Gemiddeld kunt u rekenen op een prijs tussen €3.000 en €15.000, inclusief installatie.

lucht-luacht warmtepomp prijs

Prijsindicaties per type lucht-lucht warmtepomp:

TypePrijs (incl. BTW en installatie)
Single-split€3.000 – €6.000
Multi-split€6.000 – €12.000
Monoblock€4.000 – €8.000
Inverter€5.000 – €10.000
All-electric€4.500 – €9.000
Hybride€8.000 – €15.000

Factoren die de prijs beïnvloeden:

 • Vermogen (kW): Het vermogen van de warmtepomp is afhankelijk van de grootte van uw woning en de gewenste temperatuur. Een hoger vermogen betekent een hogere prijs.
 • Merk en model: Er zijn verschillende merken en modellen lucht-lucht warmtepompen beschikbaar, elk met hun eigen prijs.
 • Energie-efficiëntie (SCOP/SEER): Warmtepompen met een hogere SCOP-waarde (voor verwarming) en SEER-waarde (voor koeling) zijn over het algemeen duurder, maar bieden een hoger rendement en lagere energiekosten op lange termijn.
 • Installatiekosten: De installatiekosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de specifieke situatie in uw woning.
 • Extra opties: Sommige warmtepompen bieden extra functies, zoals wifi-bediening, slimme thermostaten of luchtfiltering. Deze opties kunnen de prijs verhogen.

Tips om te besparen op de kosten:

 • Vergelijk offertes: Vraag offertes aan bij verschillende installateurs en vergelijk de prijzen en voorwaarden.
 • Kies voor een energiezuinig model: Een warmtepomp met een hoge SCOP/SEER-waarde kan u op lange termijn geld besparen op uw energierekening.
 • Informeer naar subsidies: Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor de installatie van warmtepompen.
 • Overweeg een monoblock warmtepomp: Monoblock warmtepompen zijn vaak goedkoper dan split-systemen.

Premies en subsidies

Met de verschillende premies en subsidies die beschikbaar zijn, is de investering in een lucht/lucht warmtepomp een stuk aantrekkelijker geworden. Profiteer van deze financiële ondersteuning en maak uw woning energiezuiniger en comfortabeler.

premie warmtepomp lucht-lucht

1. Mijn VerbouwPremie:

De Mijn VerbouwPremie is een overkoepelende renovatiepremie van de Vlaamse overheid die ook geldt voor de installatie van lucht/lucht warmtepompen. Het premiebedrag is afhankelijk van uw inkomen en de energieprestaties van de warmtepomp.

2. Totaalrenovatiebonus:

Als u naast de warmtepomp ook andere energiebesparende maatregelen neemt, zoals dakisolatie of hoogrendementsglas, kunt u in aanmerking komen voor de Totaalrenovatiebonus. Deze bonus is een extra financiële stimulans voor wie zijn woning grondig renoveert.

3. EPC-labelpremie:

Als uw woning na de installatie van de warmtepomp een beter EPC-label krijgt, kunt u ook recht hebben op een EPC-labelpremie. Deze premie is een beloning voor het verbeteren van de energieprestaties van uw woning.

4. Gemeentelijke en provinciale premies:

Naast de Vlaamse premies bieden sommige gemeenten en provincies ook eigen premies aan voor de installatie van warmtepompen. Informeer bij uw gemeente of provincie naar de mogelijkheden.

5. Netbeheerder premies:

Sommige netbeheerders bieden ook premies aan voor de installatie van warmtepompen. Dit kan een extra voordeel zijn bovenop de andere premies.

Topmerken lucht/lucht warmtepompen:

De keuze voor het juiste merk lucht/lucht warmtepomp is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Door de verschillende merken en modellen te vergelijken en rekening te houden met de bovengenoemde factoren, kunt u de perfecte warmtepomp vinden die zorgt voor een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat in uw woning.

 • Daikin: Daikin is een wereldwijd gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn innovatieve en hoogwaardige warmtepompen. Ze bieden een breed scala aan modellen, van compacte single-splits tot krachtige multi-splitsystemen. Daikin warmtepompen staan bekend om hun betrouwbaarheid, stille werking en energie-efficiëntie.
 • Mitsubishi Electric: Mitsubishi Electric is een andere grote speler op de markt van lucht/lucht warmtepompen. Hun warmtepompen zijn bekend om hun geavanceerde technologie, zoals de Hyper Heating-functie die zorgt voor een efficiënte werking bij lage buitentemperaturen.
 • LG: LG biedt een breed scala aan lucht/lucht warmtepompen met verschillende functies en designs. Hun warmtepompen staan bekend om hun gebruiksvriendelijkheid, stille werking en energie-efficiëntie.
 • Panasonic: Panasonic is een betrouwbaar merk dat hoogwaardige warmtepompen produceert met innovatieve technologieën, zoals nanoe™ X-technologie voor luchtzuivering.
 • Samsung: Samsung biedt een reeks stijlvolle en efficiënte lucht/lucht warmtepompen met slimme functies, zoals wifi-bediening en energiemonitoring.

Lucht-lucht warmtepompen: Opbouw en componenten

Een lucht-lucht warmtepomp is een innovatief en milieuvriendelijk systeem dat uw woning kan verwarmen en koelen door warmte uit de buitenlucht te halen. Maar hoe is zo’n systeem eigenlijk opgebouwd?

lucht-lucht warmtepomp zonder buitenunit

1. Buitenunit:

 • Verdamper: De verdamper is een warmtewisselaar die warmte uit de buitenlucht onttrekt. Zelfs bij lage temperaturen kan de verdamper nog warmte uit de lucht halen.
 • Compressor: De compressor verhoogt de druk en temperatuur van het koudemiddel, waardoor het in gasvorm overgaat.
 • Ventilator: De ventilator zorgt voor de luchtstroom over de verdamper, waardoor de warmteoverdracht wordt geoptimaliseerd.

2. Binnenunit:

 • Condensor: De condensor is een warmtewisselaar die de warmte van het koudemiddel afgeeft aan de lucht in uw woning.
 • Ventilator: De ventilator zorgt voor de circulatie van de warme lucht door de woning.

Luchtfilter: De luchtfilter zuivert de lucht voordat deze de woning in wordt geblazen.

3. Koudemiddel:

Het koudemiddel is een stof die circuleert in het systeem en warmte transporteert tussen de buiten- en binnenunit. Het koudemiddel verandert van vloeistof naar gas en weer terug, afhankelijk van de druk en temperatuur.

4. Expansieventiel:

Het expansieventiel regelt de stroom van het koudemiddel en zorgt voor de juiste druk en temperatuur in het systeem.

5. Besturingssysteem:

Het besturingssysteem regelt de werking van de warmtepomp en zorgt ervoor dat de gewenste temperatuur in uw woning wordt bereikt.

Lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming

Een lucht-lucht warmtepomp is een steeds populairdere keuze als hoofdverwarming voor woningen. Deze energiezuinige systemen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken deze om uw huis te verwarmen, zelfs bij lage temperaturen. Maar is een lucht-lucht warmtepomp geschikt als hoofdverwarming voor uw woning?

De geschiktheid van een lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming hangt af van verschillende factoren:

 • Isolatie van uw woning: Een goed geïsoleerde woning is essentieel voor een optimaal rendement van de warmtepomp.
 • Klimaatzone: In mildere klimaten is een lucht-lucht warmtepomp vaak voldoende als hoofdverwarming. In koudere klimaten kan een aanvullende verwarmingsbron nodig zijn.
 • Verwarmingsbehoefte: Als uw woning een hoge warmtebehoefte heeft, kan een lucht-lucht warmtepomp mogelijk niet voldoende zijn.
 • Budget: Lucht-lucht warmtepompen zijn een investering, maar kunnen zich op termijn terugverdienen door lagere energiekosten.

Een lucht-lucht warmtepomp kan een uitstekende keuze zijn als hoofdverwarming, mits uw woning goed geïsoleerd is en uw warmtebehoefte niet te hoog is. Het is een duurzame en energiezuinige oplossing die u kan helpen besparen op uw energierekening en uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Laat u adviseren door een expert om te bepalen of een lucht-lucht warmtepomp geschikt is voor uw specifieke situatie.

Wat bij Vriesweer

lucht-lucht warmtepomp winter

Een lucht/lucht warmtepomp kan ook bij vriesweer uw woning verwarmen, maar de efficiëntie neemt af bij lagere temperaturen. Door te kiezen voor een goed geïsoleerde woning, een warmtepomp met een hoge SCOP-waarde en regelmatig onderhoud, kunt u het energieverbruik beperken en optimaal profiteren van uw warmtepomp, zelfs tijdens de koudste winterdagen.

Factoren die de efficiëntie beïnvloeden:

 • Buitentemperatuur: Bij vriesweer neemt de efficiëntie van een lucht/lucht warmtepomp af. Dit komt omdat er minder warmte-energie in de lucht aanwezig is om te onttrekken.
 • COP (Coefficient of Performance): De COP-waarde geeft de verhouding aan tussen de geleverde warmte en de verbruikte elektriciteit. Bij lagere temperaturen daalt de COP-waarde, wat betekent dat de warmtepomp meer elektriciteit verbruikt om dezelfde hoeveelheid warmte te leveren.
 • Ontdooicyclus: Bij vriesweer kan er ijsvorming ontstaan op de buitenunit van de warmtepomp. Om dit te voorkomen, schakelt de warmtepomp regelmatig over naar een ontdooicyclus, waarbij de verwarming tijdelijk wordt onderbroken om het ijs te smelten. Dit kan het energieverbruik tijdelijk verhogen.
 • Type warmtepomp: Sommige warmtepompen zijn beter geschikt voor koudere klimaten dan andere. Zo zijn er modellen met speciale technologieën die de efficiëntie bij lage temperaturen verbeteren.

Tips voor optimaal gebruik bij vriesweer:

 • Investeer in een goed geïsoleerde woning: Een goede isolatie vermindert warmteverlies en zorgt ervoor dat uw warmtepomp minder hard hoeft te werken.
 • Kies een warmtepomp met een hoge SCOP-waarde: De SCOP-waarde (Seasonal Coefficient of Performance) geeft de gemiddelde efficiëntie van de warmtepomp over een heel stookseizoen aan. Een hogere SCOP-waarde betekent een lager energieverbruik.
 • Laat uw warmtepomp regelmatig onderhouden: Een goed onderhouden warmtepomp werkt efficiënter en heeft een langere levensduur.
 • Overweeg een hybride systeem: Een hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een cv-ketel. Bij zeer lage temperaturen kan de cv-ketel bijspringen, waardoor uw woning altijd comfortabel warm blijft.

Verbruik en Rendement voor een Efficiënte Verwarming

Een lucht/lucht warmtepomp is een energiezuinige en milieuvriendelijke manier om uw woning te verwarmen. Door te kiezen voor een model met een hoge SCOP-waarde en door uw warmtepomp efficiënt te gebruiken, kunt u uw energieverbruik en kosten aanzienlijk verlagen.

lucht lucht warmtepomp verbruik

Verbruik van een lucht/lucht warmtepomp:

Het elektriciteitsverbruik van een lucht/lucht warmtepomp hangt af van verschillende factoren:

 • Vermogen: Het vermogen van de warmtepomp, uitgedrukt in kilowatt (kW), bepaalt hoeveel elektriciteit de warmtepomp nodig heeft om te functioneren. Een hoger vermogen betekent over het algemeen een hoger verbruik.
 • COP (Coefficient of Performance): De COP-waarde geeft aan hoe efficiënt de warmtepomp werkt. Het is de verhouding tussen de geleverde warmte en de verbruikte elektriciteit. Een hogere COP betekent een lager elektriciteitsverbruik.
 • Isolatie van uw woning: Een goed geïsoleerde woning verliest minder warmte, waardoor de warmtepomp minder hard hoeft te werken en minder energie verbruikt.
 • Gewenste binnentemperatuur: Een hogere gewenste binnentemperatuur vergt meer energie van de warmtepomp.
 • Buitentemperatuur: Bij lagere buitentemperaturen moet de warmtepomp harder werken om dezelfde hoeveelheid warmte te leveren, wat leidt tot een hoger verbruik.
 • Gebruiksintensiteit: Hoe vaker en langer u de warmtepomp gebruikt, hoe hoger het verbruik zal zijn.

Rendement van een lucht/lucht warmtepomp:

Het rendement van een lucht/lucht warmtepomp wordt uitgedrukt in de COP-waarde. Een COP van 3 betekent bijvoorbeeld dat de warmtepomp 3 kWh warmte levert voor elke 1 kWh elektriciteit die hij verbruikt. De COP-waarde is afhankelijk van de buitentemperatuur en het type warmtepomp. Moderne lucht/lucht warmtepompen hebben een COP van 3 tot 5, wat betekent dat ze zeer energiezuinig zijn.

Tips om het verbruik te verlagen en het rendement te verhogen:

 • Kies een warmtepomp met een hoge SCOP-waarde: De SCOP-waarde (Seasonal Coefficient of Performance) geeft de gemiddelde efficiëntie van de warmtepomp over een heel stookseizoen aan. Een hogere SCOP-waarde betekent een lager energieverbruik over het hele jaar.
 • Investeer in goede isolatie: Een goed geïsoleerde woning vermindert warmteverlies en zorgt ervoor dat uw warmtepomp minder hard hoeft te werken.
 • Stel de thermostaat niet te hoog in: Een graadje lager kan al een aanzienlijk verschil maken in uw energieverbruik.
 • Gebruik de warmtepomp efficiënt: Verwarm alleen de ruimtes die u gebruikt en vermijd het onnodig openen van ramen en deuren.
 • Regelmatig onderhoud: Laat uw warmtepomp regelmatig onderhouden om ervoor te zorgen dat deze optimaal functioneert.

Conclusie:

Een lucht-lucht warmtepomp is een duurzame en energiezuinige oplossing voor het verwarmen en koelen van uw woning. Het is een investering die zich op termijn terugverdient door lagere energiekosten en een verminderde CO2-uitstoot.