Warmtepomp Subsidies: Tot 50% Teruggave in België (2024)

De Belgische overheid stimuleert de overstap naar duurzame energiebronnen door subsidies en premies te verstrekken voor de aanschaf en installatie van warmtepompen. Deze subsidies kunnen je helpen om de initiële investering in een warmtepomp te verlagen.

warmtepomp subsidie

Welke soorten subsidies zijn er?

Er zijn enkele belangrijke soorten subsidies voor warmtepompen in België:

 • Mijn VerbouwPremie:Deze premie is bedoeld voor particulieren die hun woning renoveren. Je kunt de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor de aankoop en installatie van verschillende energiebesparende maatregelen, waaronder warmtepompen. De hoogte van de premie hangt af van het type warmtepomp, je inkomen en je woonplaats. Tot 50% van de factuurbedrag (max. €4.750) voor hybride warmtepompen die elektrische verwarming vervangen.
 • Totaalrenovatiebonus: Tot €6.250 extra subsidie voor woningen die gerenoveerd worden tot een BEN-peil E of lager.
 • EPC-labelpremie: Tot €5.000 extra subsidie voor woningen met een EPC-label A of B na renovatie.
 • Investeringssubsidie Vlaanderen (ISV): Deze subsidie is gericht op bedrijven die investeren in energiezuinige technieken. De ISV kan worden aangevraagd voor de aankoop en installatie van warmtepompen in nieuwbouwprojecten of bij renovatie van bestaande gebouwen. De hoogte van de subsidie hangt af van het type warmtepomp, de grootte van het project en de locatie van het gebouw.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een subsidie, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De specifieke voorwaarden variëren per subsidie, maar in het algemeen gelden de volgende:

 • De warmtepomp moet voldoen aan bepaalde minimale energieprestatie-eisen.
 • De installatie moet worden uitgevoerd door een erkende installateur.
 • Je moet de nodige facturen en bewijsstukken kunnen voorleggen.

Aanvragen

De Mijn VerbouwPremie kan online worden aangevraagd via de website van de Vlaamse Overheid: https://www.vlaanderen.be/premies-voor-renovatie/mijn-verbouwpremie. De ISV kan worden aangevraagd via het portaal van de Vlaamse Overheid: https://www.vlaanderen.be/economie-en-ondernemen/subsidies.

Naast de subsidies en premies

Naast de bovenstaande subsidies en premies, zijn er mogelijk nog andere financiële voordelen beschikbaar, zoals:

 • Reductie op de btw: Je kunt in België een korting op de btw krijgen op de aankoop en installatie van een warmtepomp. Het tarief bedraagt 6% in plaats van 21%.
 • Groene stroomcertificaten: Als je een warmtepomp gebruikt die werkt op groene stroom, kun je mogelijk groene stroomcertificaten aanvragen. Deze certificaten kunnen vervolgens worden verkocht op de energiemarkt.

Tips:

 • Informeer u goed: Lees alle voorwaarden aandachtig door voordat u een aanvraag indient.
 • Vergelijk offertes: Vraag offertes op van verschillende installateurs om de beste prijs te vinden.
 • Dien uw aanvraag tijdig in: De meeste subsidies hebben een beperkte looptijd.

Conclusie

De overheid biedt in België verschillende subsidies en premies aan om de aanschaf en installatie van warmtepompen te stimuleren. Door gebruik te maken van deze subsidies en premies, kun je de kosten van je warmtepomp aanzienlijk verlagen.