Lucht-lucht warmtepomp Prijzen 2024, soorten, materiaal en extra kosten

De gemiddelde prijs van een lucht/lucht-warmtepomp is €3.650, met een bereik van €1.450 tot €8.800 inclusief installatie. In detail varieert de prijs van een warmtepomp voor een huis van 30 m² van €1.450 tot €3.200, terwijl de prijs van een lucht/lucht-warmtepomp voor een huis van 120 m² varieert van €5.600 tot €8.800.

PAC air-air Gemiddelde prijs (met installatie) Gemiddelde prijs (zonder installatie)
Studio 30m² €1.450 tot €3.200 €1.050 tot €2.600
Appartement van 50m² €1.900 tot €4.100 €1.500 tot €3.500
Appartement van 80m² €3.000 tot €5.550 €2.500 tot €4.750
Woning 100m² €4.200 tot €7.300 €3.400 tot €5.800
Woning 120m² €5.600 tot €8.800 €4.400 tot €6.800
Woning 150m² €7.100 tot €11.400 €5.500 tot €8.400

lucht-lucht-warmtepomp prijs

Het type warmtepomp en de oppervlakte van de woning zijn de belangrijkste factoren die de kosten van je lucht/lucht-warmtepompproject beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden bij het berekenen van je budget:

 • Vermogen van het systeem
 • De isolatie van de woning
 • De complexiteit van de installatie
 • Beheer van sanitair warm water door derden
 • Automatiseringsniveau
 • Het productassortiment

Gebruik onze gedetailleerde gids om de installatiekosten van je lucht/lucht-warmtepomp te schatten en een nauwkeurige offerte te krijgen voor het werk dat door een vakman wordt uitgevoerd.

De lucht/lucht-warmtepomp is het eenvoudigste type warmtepomp om te installeren en het goedkoopste om te kopen. Afhankelijk van de situatie kan deze manier van verwarmen en koelen voldoende zijn om in de behoeften van een hele woning te voorzien. De lagere prijs van deze warmtepomp in vergelijking met andere warmtepompen is voornamelijk te wijten aan het feit dat ze geen sanitair warm water (SWW) kunnen produceren.

Prijs van een lucht/lucht-warmtepomp volgens de oppervlakte van de woning

In tegenstelling tot andere warmtepompen hebben lucht/lucht-modellen evenveel binnenunits nodig als er kamers zijn, dus als de woning een studio is, zullen de kosten betaalbaarder zijn dan als het gaat om een huis van 200 m². Het is daarom essentieel om de grootte van je huis in overweging te nemen om de prijs van je lucht/lucht-warmtepomp correct in te schatten. Let op: overheidssubsidies zijn niet inbegrepen in de prijs van deze warmtepomp. Subsidies worden toegekend aan andere, minder energie-intensieve types warmtepompen.

Prijs van een lucht/lucht warmtepomp van 30m²

De prijs van een lucht/lucht-warmtepomp voor 30 m² varieert van €1.450 tot €3.200, alles inclusief. Exclusief installatie varieert de prijs van een lucht/lucht-warmtepomp van €1.050 tot €2.600.

Lucht/lucht-warmtepompen, die in wezen zijn wat het grote publiek omkeerbare airconditioningsystemen noemt, zijn erg nuttig voor kleine ruimtes. Een voorbeeld hiervan is een studio-appartement, waar een lucht/lucht-warmtepomp voor een comfortabele verwarming kan zorgen zonder overmatig verbruik.

In de meeste gevallen is een luchtwarmtepomp voor een studio een single-split systeem met een laag vermogen, dat we hieronder in meer detail beschrijven.

Merk op dat een systeem voor de productie van sanitair warm water (SWW) moet worden toegevoegd aan alle luchtwarmtepompen, omdat ze geen sanitair warm water kunnen verwarmen.

Prijs van een lucht/lucht-warmtepomp voor 50 m² vloeroppervlak

De prijs van een lucht/lucht-warmtepomp voor 50 m² kan variëren van € 1.900 tot € 4.100. Voor je appartement van 50m² varieert de aankoopprijs van een luchtwarmtepomp van €1.500 tot €3.500.

Flats van 50m² kunnen ook uitgerust worden met eenvoudige, energiezuinige lucht/lucht-warmtepompen. Bij deze oppervlakte zijn er echter meestal meerdere ruimtes die comfortabel verwarmd moeten worden. Daarom installeren we meestal multi-split luchtwarmtepompen, met één unit in de woonkamer en een extra unit in elke slaapkamer. Afhankelijk van de situatie kan het ook nodig zijn om een unit in de keuken te installeren.

Het werk is dus mogelijk ingrijpend, vooral om de koelverbindingen tussen de units op een elegante manier te maken.

Prijs van een lucht/lucht-warmtepomp voor een ruimte van 80 m²

De prijs van een lucht/lucht-warmtepomp voor 80 m² ligt tussen € 3.000 en € 5.550. Je lucht/lucht-warmtepompofferte kan ook de leveringskosten omvatten, die variëren van €2.500 tot €4.750.

Een klein huis of appartement kan worden uitgerust met een luchtwarmtepomp, op voorwaarde dat het goed geïsoleerd is en niet te veel energie verbruikt.

Het is essentieel om een multi-split systeem te gebruiken om alle kamers uit te rusten, en om na te denken over de warmwaterproductie, die een comfortabele reserve kan vereisen in het geval van een bad.

Prijs van een lucht/lucht-warmtepomp voor 100 m² vloeroppervlakte

De prijs van een lucht/lucht-warmtepomp voor 100 m² varieert van € 4.200 tot € 7.300, alles inclusief. Exclusief installatiekosten varieert de prijs van een lucht/lucht-warmtepomp voor 100m² van €3.400 tot €5.800.

Meer dan 100m² is een groot oppervlak dat verwarmd kan worden met een luchtwarmtepomp. Je kunt multisplitsystemen gebruiken of kiezen voor een kanaaloplossing als je een nieuw huis bouwt of een grote renovatie uitvoert.

In alle gevallen moet je kiezen voor bijverwarming om de lucht/lucht-warmtepomp te ondersteunen, de verwarmingskwaliteit te verbeteren en het elektriciteitsverbruik te beperken.

Je kunt ook een ventilatorconvector toevoegen om de verwarming in bepaalde ruimtes beter te regelen en kiezen voor een onafhankelijk verwarmingssysteem voor de badkamer, zoals vloerverwarming.

Prijs van een lucht/lucht-warmtepomp voor 120 m² vloeroppervlakte

De prijs van een lucht/lucht-warmtepomp voor 120 m² varieert van €5.600 tot €8.800. Zonder rekening te houden met het arbeidsloon, variëren de kosten van een lucht/lucht-warmtepomp voor 120 m² van € 4.400 tot € 6.800.

Om een groot huis te verwarmen, is een lucht/lucht-warmtepomp beperkt als het het enige systeem is. Daarom is het belangrijk om een hout- of pelletkachel te installeren, of een andere zuinige verwarmingsmethode.

Een luchtwarmtepomp is de beste keuze voor een huis van 120 m² als er geen traditionele kachels zijn en er geen grondige energierenovatie gepland is.

Als je een ingrijpende renovatie uitvoert, raden we je aan om voor een lucht/water-warmtepomp te kiezen en radiatoren of vloerverwarming aan je project toe te voegen.

Prijs van een lucht/water-warmtepomp voor 150m² vloeroppervlakte

De prijs van een lucht/lucht-warmtepomp voor 150 m² kan variëren van €7.100 tot €11.400. Exclusief installatiekosten varieert de prijs van een luchtwarmtepomp voor 150 m² van € 5.500 tot € 8.400.

Het is nu heel zeldzaam om een lucht-luchtsysteem te kiezen voor een oppervlakte van 150m², omdat dit een meer geavanceerde installatie en een krachtige lucht-lucht warmtepomp vereist. Als je voor deze oplossing kiest, is het waarschijnlijker dat je voor een kanaalinstallatie kiest, die een betere integratie van de netwerken tussen de splits en de buitenunit mogelijk maakt.

Aan de andere kant kunnen grotere huizen extra verwarming nodig hebben, bijvoorbeeld om een nieuw verbouwde kelder of zolder te verwarmen, of zelfs een uitbouw. In deze gevallen is een lucht/lucht-warmtepomp ideaal om een extra, lokale verwarmingsoplossing te bieden. Bovendien droogt een lucht/lucht-warmtepomp de lucht een beetje uit, dus het is een aanrader voor verbouwde kelders met onvoldoende ventilatie of lichte vochtigheid.

De kosten van een lucht/lucht-warmtepomp, afhankelijk van waar hij geïnstalleerd wordt

Een luchtwarmtepomp bestaat uit twee onderdelen: een buitenunit (compressor en warmtewisselaar) en een binnenunit die de verwarmde lucht blaast. Het gebeurt echter vaak dat er meerdere binnenunits worden geïnstalleerd voor één enkele compressorunit. Dit staat bekend als een multisplit systeem, in tegenstelling tot een monosplit.

PAC air-air Gemiddelde prijs (met installatie) Gemiddelde prijs (zonder installatie)
Monosplit lucht/lucht-warmtepomp €1.450 tot €3.200 €1.050 tot €2.600
Multisplit lucht/lucht-warmtepomp €1.900 tot €11.400 €1.500 tot €8.400

Prijs van een monosplit lucht-lucht warmtepomp

De prijs van een monosplit lucht-lucht warmtepomp varieert van €1.450 tot €3.200, inclusief arbeidskosten. Als je de aankoopprijs van een monosplit lucht/lucht-warmtepomp alleen wilt weten, moet je weten dat die varieert van €1.050 tot €2.600, exclusief verbruiksartikelen.

Zoals alle warmtepompen bestaat een lucht/lucht-warmtepomp uit minstens twee eenheden:

 1. Een buitenunit bestaande uit een compressor en een warmtewisselaar. Deze accumuleert de warmte in de buitenlucht, zelfs in zeer koude gebieden.
 2. Een binnenunit die warme lucht blaast in de winter en koude lucht in de zomer.

Dit aparte systeem staat bekend als een “split”. De twee units zijn met elkaar verbonden door leidingen waardoor een koelmiddel stroomt, R32 of zijn derivaat, R410A (dat momenteel wordt vervangen door R32). Beide gassen zijn HFK’s (fluorkoolwaterstoffen) en kunnen daarom bijdragen aan het broeikaseffect, hoewel R32 milieuvriendelijker is. Daarom moet een lucht/lucht-warmtepomp in gebruik worden genomen door een erkend installateur.

Prijs van een lucht-lucht-warmtepomp

Prijs van een lucht/lucht multisplit warmtepomp

De prijs van een lucht/lucht multisplit warmtepomp varieert van € 1.900 tot € 11.400 met installatie, voor een woning van meer dan 75 m². Op de offerte voor je lucht/lucht-warmtepomp staat op de regel voor de hoofdvoorzieningen een bedrag van € 1.500 tot € 8.400.

Warmtepompen met een hoger vermogen of die meerdere binnenunits moeten voeden, hebben een buitenunit nodig die “multisplit” wordt genoemd. Met dit type buitenunit kunnen tot tien binnenmodules worden aangesloten en van stroom voorzien. De kosten van een lucht/lucht-warmtepomp van dit type zijn over het algemeen hoger dan die van een single-split warmtepomp. Aan de andere kant zijn de kosten van een multisplit lucht/lucht-warmtepomp met 2 binnenunits ongeveer gelijk aan die van twee monosplit warmtepompen.

Nogmaals, de keuze voor een multisplit moet worden gemaakt aan de hand van de aanbevelingen van je verwarmingsmonteur of door lucht/lucht-warmtepomp offertes van verschillende professionals te vergelijken.

In het algemeen zijn multisplit lucht/lucht-warmtepompen ideaal om een hele woning mee uit te rusten. Voor een typische woning van 120 m² heb je minstens 4 binnenunits nodig.

Lucht/lucht warmtepomp prijsvoorbeelden: Werkelijke prijzen

De offerte voor je lucht/lucht-warmtepomp bevat onvermijdelijk een lijn voor benodigdheden. Om je te helpen deze kosten in perspectief te plaatsen, volgen hier enkele voorbeelden van prijzen uit de praktijk.

 • 4.350€: Dit is de prijs van een 5kW omkeerbare multisplit lucht-lucht warmtepomp met 2 binnenunits.
 • 2.100€: Dit is de prijs van een monosplit warmtepomp van 3,5 kW.
 • 4.675€: Dit is de prijs van een 7kW multi-split lucht-lucht warmtepomp met 3 binnenunits voor een huis van 100m².
 • 10.500€: Dit is de prijs van een 14kW omkeerbare warmtepomp met 8 binnenunits.

Een lucht/lucht-warmtepomp installeren: Arbeidskosten

Installatieprocedure

Met een single-split systeem vereist de installatie van een lucht/lucht-warmtepomp geen grote werkzaamheden. Bij multisplitprojecten kan de installatie daarentegen langer duren, omdat er meer binnenunits zijn en er dus langere leidingen moeten worden gelegd.
Er zijn een aantal stappen die vaak nodig zijn, maar ze moeten worden aangepast aan uw situatie en voldoen aan de specificaties van uw project.

 • Thermische evaluatie: Afhankelijk van de omvang van je project en je verwachtingen kan het een goed idee zijn om een thermische evaluatie of zelfs een DPE te laten uitvoeren. Deze gedetailleerde studie van de energieprestaties van je huis zal je waardevolle informatie geven over de minimale prestaties die je lucht/lucht-warmtepomp zou moeten behalen. Sommige installateurs van warmtepompen kunnen ook een warmtebalans uitvoeren, zonder een beroep te doen op de diensten van een externe specialist.
 • Installatie van de buitenunit: De buitenunit wordt geïnstalleerd op de locatie die de technicus het meest geschikt acht, afhankelijk van afstand, geluidsoverlast, elektriciteit en andere parameters. De buitenunit wordt geïnstalleerd op een speciaal ontworpen metalen beugel, op de grond of bevestigd aan een muur. De beugels moeten worden voorzien van Silentblocs om de verspreiding van trillingen en geluid te voorkomen. Condensaat moet ook op dit punt worden afgevoerd, hetzij naar een afvoer, hetzij naar een waterafvoer.
 • De binnenunits installeren: De binnenunits worden vervolgens in de geselecteerde kamers geplaatst. Ook hier moet u vertrouwen op de technicus om het optimale comfortniveau voor een bepaalde kamer te bepalen. De installatie is relatief eenvoudig, u hoeft de unit alleen maar met de meegeleverde schroeven aan de muur te bevestigen.
 • Aansluitingen en inbedrijfstelling: De volgende stap is het aansluiten van de units op de elektriciteitsvoorziening en het installeren van de essentiële elektrische veiligheidsvoorzieningen, waaronder een uitschakelaar. Indien nodig, zoals we later zullen zien, moet de elektrische installatie worden aangepast aan de nieuwe apparatuur. De voorwand wordt vervolgens geboord om plaats te bieden aan de koperen buizen en verschillende kabels. Dit boren moet mogelijk meerdere keren gebeuren in het geval van een multisplit-toestel. Zodra de aansluitingen zijn gemaakt, kan de warmtepomp in gebruik worden genomen, waarbij het systeem wordt geëvacueerd, de aansluitingen worden gecontroleerd en de druk wordt gecontroleerd met een speciale 4-wegs manometer. Indien nodig kan de technicus koelmiddel toevoegen.
 • Afwerking: In sommige gevallen moet de installatie nog worden afgewerkt. Dit kan schilderwerk zijn of het plaatsen van een omkasting om de technische leidingen te verbergen, meestal uitgevoerd door de eigenaar of een externe vakman.

Installatiekosten van een lucht/lucht-warmtepomp

De prijs voor de installatie van een lucht/lucht-warmtepomp varieert van €400 tot €3.000, afhankelijk van de complexiteit van het project.

De installatie van een luchtwarmtepomp kan het beste worden toevertrouwd aan een vakman die niet alleen weet welk type warmtepomp nodig is, maar ook wat het vermogen en andere technische parameters zijn.

Bovendien moet een lucht/lucht-warmtepomp in gebruik worden genomen door een installateur die gecertificeerd is om met koelmiddelen om te gaan.

lucht-lucht warmtepomp installeren

De prijs voor de installatie van een lucht/lucht-warmtepomp varieert aanzienlijk afhankelijk van het aantal splits dat geïnstalleerd moet worden. Dit komt omdat de stappen voor het bevestigen van de binnenunit, het aansluiten en de inbedrijfstelling voor elke split moeten worden herhaald.

De bijkomende kosten voor het installeren van een lucht/lucht-warmtepomp

Je kunt je project aanpassen met behulp van extra elementen die het comfort van je woning verbeteren of die zorgen voor de technische voorwaarden die nodig zijn om het werk met succes uit te voeren. Deze extra’s moeten bij de prijs van je lucht/lucht-warmtepomp worden opgeteld.

 • Warmwaterboiler: Als je een oude verwarmingsketel op brandstof vervangt, moet je ongetwijfeld nadenken over de productie van warm water. Je kunt kiezen voor een elektrische boiler of een veel energie-efficiëntere thermodynamische boiler, de beroemde CET. Als je verder wilt gaan en zonne-energie wilt gebruiken, kun je de prijs van een zonneboiler schatten.
 • Canadese put: De Canadese put is een soort ventilatiesysteem dat de lucht die via het ventilatiesysteem in het huis wordt geïnjecteerd op natuurlijke wijze verwarmt (of in de zomer koelt). Dit bespaart geld en kan worden gebruikt om de prestaties van een lucht/lucht-warmtepomp te ondersteunen als dat nodig is.
 • Vloerverwarming : Voor je badkamer is een lucht/lucht-warmtepomp niet ideaal vanwege de ongeschikte prestaties en het comfort. We raden daarom aan om een elektrische vloerverwarming te installeren om aan de behoeften van deze ruimte te voldoen.
 • Elektrische installatie: Om de nieuwe componenten van je luchtwarmtepomp te kunnen gebruiken, moet je misschien de kosten voor het ombouwen van de elektrische installatie in rekening brengen. Je hebt niet alleen de juiste netwerken nodig voor elke component, maar ook een elektrisch paneel dat de warmtepomp kan voeden en veilig maken.

FAQ

 • Wat is de gemiddelde prijs van een lucht/lucht-warmtepomp?
  De gemiddelde prijs van een warmtepomp varieert van €1.600 tot €9.000, inclusief installatie, afhankelijk van de oppervlakte van je huis.
 • Wat is het vermogen van een lucht/lucht-warmtepomp voor een huis van 100m2?
  Voor een huis van 100m2 varieert het vermogen van een lucht/lucht-warmtepomp van 4,5kW tot 9,5kW, afhankelijk van het isolatieniveau en de leeftijd van het gebouw.
 • Hoeveel kost de installatie van een lucht/lucht-warmtepomp?
  De installatie van een lucht/lucht-warmtepomp kost tussen €550 en €2.200, afhankelijk van de configuratie, exclusief benodigdheden en verbruiksartikelen.
 • Wat is een luchtwarmtepomp?
  Een luchtwarmtepomp is een manier van verwarmen en koelen die gebruik maakt van de calorieën die het hele jaar door van nature in de lucht aanwezig zijn.
 • Hoeveel kost een Daikin luchtwarmtepomp?
  De kosten van een Daikin luchtwarmtepomp kunnen variëren van €700 tot €4.700, afhankelijk van het vermogen en het aantal splits, exclusief installatie.