Gaswarmtepomp: De voordelen en nadelen van een warmtepomp op gas

Een gaswarmtepomp is een type warmtepomp dat werkt op aardgas of propaangas in plaats van elektriciteit. Dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of de grond, maar gebruikt gas om deze warmte op een hoger niveau te brengen.

Gaswarmtepompen worden steeds populairder als alternatief voor traditionele cv-ketels op gas, omdat ze energiezuiniger en milieuvriendelijker zijn.

gaswarmtepomp

Hoe werkt een gaswarmtepomp?

 1. Warmte onttrekken: De warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht of de grond. Dit kan via een lucht-waterwarmtepomp of een grondwaterwarmtepomp.
 2. Warmteniveau verhogen: De warmtepomp brengt de onttrokken warmte op een hoger temperatuurniveau met behulp van gas. Dit gebeurt in een gasmotor.
 3. Verwarmen van de woning: De warmte wordt vervolgens gebruikt om de woning te verwarmen via vloerverwarming, radiatoren of andere systemen.

Voordelen van een gaswarmtepomp:

 • Hoge efficiëntie: Gaswarmtepompen halen een hoog rendement, waardoor ze energiezuinig zijn. Dit kan leiden tot een besparing op je energiekosten tot 30% in vergelijking met een traditionele cv-ketel op gas.
 • Lage CO2-uitstoot: Gaswarmtepompen stoten minder CO2 uit dan traditionele cv-ketels op gas. Dit komt omdat ze een deel van hun warmte uit hernieuwbare bronnen halen.
 • Geschikt voor bestaande woningen: Gaswarmtepompen kunnen goed worden toegepast in bestaande woningen, omdat ze geen hoge aanvoertemperatuur nodig hebben.
 • Werkt met bestaand gassysteem: Gaswarmtepompen kunnen aangesloten worden op het bestaande gassysteem, waardoor er geen grote aanpassingen nodig zijn.
 • Kan warm water produceren: Gaswarmtepompen kunnen naast verwarming ook warm water produceren.

Nadelen van een gaswarmtepomp:

 • Afhankelijkheid van fossiele brandstoffen: Gaswarmtepompen werken op gas, wat een fossiele brandstof is. Dit betekent dat ze niet CO2-vrij zijn.
 • Hoge initiële investering: De aanschafprijs van een gaswarmtepomp is doorgaans hoger dan die van een traditionele cv-ketel op gas.
 • Onderhoud: Gaswarmtepompen hebben meer onderhoud nodig dan traditionele cv-ketels op gas.
 • Geluid: Gaswarmtepompen kunnen meer geluid produceren dan traditionele cv-ketels op gas.

Prijsindicatie:

De prijs van een gaswarmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, het vermogen, de benodigde installatiewerken en de prijzen van de installateur.

 • Richtprijs: Voor een gaswarmtepomp met een vermogen van 6 kW mag je rekenen op een prijs tussen €6.000 en €10.000, inclusief installatie.
 • Voorbeeld: Een gaswarmtepomp van het merk Vaillant met een vermogen van 8 kW kost ongeveer €8.500, inclusief installatie.

Conclusie:

Gaswarmtepompen zijn een efficiënte en milieuvriendelijke oplossing voor het verwarmen van je woning. Ze kunnen leiden tot een besparing op je energiekosten en hebben een lage CO2-uitstoot. Echter, ze zijn afhankelijk van fossiele brandstoffen en hebben een hogere initiële investering dan traditionele cv-ketels op gas.