Water-Water

Water-water warmtepompen, ook wel geothermische warmtepompen genoemd, zijn een innovatieve en milieuvriendelijke manier om uw woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Ze maken gebruik van de constante temperatuur van het grondwater als energiebron, waardoor ze zeer efficiënt en betrouwbaar zijn. In dit artikel duiken we in de wereld van water-water warmtepompen en ontdekken we de voordelen, de werking en de verschillende soorten systemen.

Inhoudsopgave

Hoe werkt een water-water warmtepomp?

Een water-water warmtepomp bestaat uit twee hoofdonderdelen: een bron en een warmtepomp. De bron is een systeem van buizen dat in de grond wordt geplaatst om warmte uit het grondwater te onttrekken. Deze warmte wordt vervolgens naar de warmtepomp getransporteerd, waar het wordt gebruikt om het water in uw verwarmingssysteem en uw sanitair water op te warmen.

De Bron: Het Begin van de Reis

Het hart van een water-water warmtepomp is de bron, een netwerk van buizen (de bodemwisselaar) dat diep in de grond wordt geplaatst. Dit buizensysteem kan horizontaal in de tuin worden aangelegd of verticaal in de bodem worden geboord, afhankelijk van de beschikbare ruimte en de bodemgesteldheid. Door deze buizen stroomt grondwater, dat een constante temperatuur heeft gedurende het hele jaar.

Warmte-uitwisseling: De Magie van de Warmtepomp

De warmtepomp zelf is het brein van het systeem. Het werkt als een omgekeerde koelkast, waarbij warmte wordt onttrokken aan het grondwater en wordt overgedragen aan het verwarmingssysteem van uw woning. Dit gebeurt in een gesloten circuit met behulp van een koudemiddel.

 1. Verdampen: Het koudemiddel, dat zich in een vloeibare toestand bevindt, neemt warmte op uit het grondwater in de verdamper. Hierdoor verdampt het koudemiddel en verandert het in gas.
 2. Comprimeren: De compressor in de warmtepomp verhoogt de druk en temperatuur van het gasvormige koudemiddel.
 3. Condenseren: Het hete, samengeperste koudemiddel stroomt naar de condensor, waar het zijn warmte afgeeft aan het water in het verwarmingssysteem van uw huis. Hierdoor condenseert het koudemiddel weer tot een vloeistof.
 4. Expansie: Het vloeibare koudemiddel stroomt door een expansieventiel, waar de druk en temperatuur worden verlaagd. Het koudemiddel is nu klaar om opnieuw warmte op te nemen uit het grondwater, en de cyclus begint opnieuw.

Verwarmen en Koelen: Twee Kanten van dezelfde Medaille

In de winter onttrekt de warmtepomp warmte aan het grondwater om uw woning te verwarmen. In de zomer kan het proces worden omgekeerd om uw woning te koelen. Hierbij wordt de warmte uit uw woning onttrokken en afgegeven aan het grondwater.

Voordelen van een water-water warmtepomp

 • Hoge efficiëntie: Water-water warmtepompen hebben het hoogste rendement van alle soorten warmtepompen. Ze kunnen tot wel vijf keer meer energie produceren dan ze verbruiken, wat leidt tot aanzienlijke besparingen op uw energierekening.
 • Duurzaamheid: Omdat ze gebruikmaken van een hernieuwbare energiebron, zijn water-water warmtepompen een milieuvriendelijke keuze. Ze stoten geen CO2 uit en dragen bij aan een duurzame toekomst.
 • Comfort: Water-water warmtepompen zorgen voor een aangename en constante temperatuur in uw woning, zowel in de winter als in de zomer.
 • Lange levensduur: Deze systemen zijn betrouwbaar en hebben een lange levensduur, waardoor ze een goede investering zijn voor uw woning.
 • Geschikt voor koeling: Sommige water-water warmtepompen kunnen ook worden gebruikt voor koeling in de zomer.

Soorten water-water warmtepompen

Er zijn twee hoofdtypen water-water warmtepompen:

 • Open systemen: Deze systemen pompen grondwater op uit een bron, gebruiken de warmte en lozen het afgekoelde water terug in de bodem via een tweede bron.
 • Gesloten systemen: Deze systemen gebruiken een gesloten circuit van buizen gevuld met een vloeistof die warmte uitwisselt met het grondwater.

1. Open Water/water-warmtepompen (Onttrekkingswarmtepompen)

Open systemen, ook wel onttrekkingswarmtepompen genoemd, halen grondwater rechtstreeks uit een bron en gebruiken de warmte om uw woning te verwarmen. Het afgekoelde water wordt vervolgens teruggevoerd naar een andere bron of oppervlaktewater. Deze systemen zijn zeer efficiënt, maar vereisen specifieke vergunningen en zijn afhankelijk van de kwaliteit van het grondwater.

Voordelen:

 • Hoge efficiëntie door direct gebruik van grondwaterwarmte.
 • Mogelijkheid tot actieve koeling in de zomer.

Nadelen:

 • Vereist vergunningen voor wateronttrekking en -lozing.
 • Afhankelijk van de kwaliteit van het grondwater.
 • Regelmatig onderhoud nodig om verstopping te voorkomen.

2. Gesloten Water/water-warmtepompen

Gesloten systemen maken gebruik van een gesloten circuit van buizen (de bodemwisselaar) gevuld met een mengsel van water en antivries. Dit circuit wordt in de grond geplaatst, waar het warmte uitwisselt met het grondwater. De warmtepomp gebruikt vervolgens deze warmte om uw woning te verwarmen.

Voordelen:

 • Minder vergunningen nodig dan open systemen.
 • Onafhankelijk van de kwaliteit van het grondwater.
 • Minder onderhoud nodig dan open systemen.

Nadelen:

 • Iets minder efficiënt dan open systemen.
 • Beperkte mogelijkheden voor actieve koeling.

3. Horizontale en Verticale Systemen

Zowel open als gesloten water/water-warmtepompen kunnen worden geïnstalleerd als horizontale of verticale systemen.

 • Horizontale systemen: De buizen worden horizontaal in de grond gelegd op een diepte van ongeveer 1 meter. Dit is een kosteneffectieve optie, maar vereist wel voldoende ruimte.
 • Verticale systemen: De buizen worden verticaal in de grond geboord tot een diepte van 50 tot 150 meter. Dit is een goede optie voor kleinere percelen, maar de installatie is duurder.

Nadelen van een water-water warmtepomp

 • Hoge investeringskosten: De installatie van een water-water warmtepomp is duurder dan andere soorten warmtepompen vanwege de boringen die nodig zijn.
 • Vergunningen: In sommige gevallen zijn vergunningen nodig voor het boren van de bronnen.
 • Niet geschikt voor elke woning: Niet elke woning is geschikt voor een water-water warmtepomp. De bodemgesteldheid en de beschikbare ruimte spelen een belangrijke rol.

Topmerken voor Duurzaam Comfort in uw Woning

Bij het kiezen van een water-water warmtepomp is het belangrijk om rekening te houden met uw specifieke behoeften, budget en voorkeuren. Elk van de genoemde merken biedt hoogwaardige en betrouwbare producten met unieke kenmerken en voordelen. Het is raadzaam om verschillende merken te vergelijken en advies in te winnen bij een specialist om de beste keuze te maken voor uw situatie.

1. NIBE

NIBE, een Zweeds bedrijf, is een pionier in de warmtepomptechnologie. Hun water-water warmtepompen zijn ontworpen voor optimale prestaties, zelfs in koudere klimaten. Ze bieden een breed scala aan modellen met verschillende capaciteiten, waardoor er altijd een geschikt model is voor uw woning. NIBE staat bekend om zijn duurzame en energiezuinige oplossingen, met een focus op kwaliteit en innovatie.

2. Viessmann

Viessmann is een Duits merk met een wereldwijde reputatie op het gebied van verwarmings- en koeltechnologie. Hun water-water warmtepompen zijn ontworpen voor maximale efficiëntie en comfort, met innovatieve functies zoals slimme regeling en geïntegreerde warmwaterproductie. Viessmann biedt een breed scala aan modellen voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

3. Alpha-InnoTec

Alpha-InnoTec is een ander Duits merk dat gespecialiseerd is in warmtepomptechnologie. Hun water-water warmtepompen staan bekend om hun hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en innovatieve functies. Ze bieden een breed scala aan modellen voor verschillende toepassingen, van kleine woningen tot grote commerciële gebouwen.

4. Daikin

Daikin is een Japans bedrijf dat wereldwijd bekend staat om zijn airconditioning- en warmtepompsystemen. Hun water-water warmtepompen zijn energiezuinig en bieden een hoog comfortniveau. Daikin biedt een breed scala aan modellen met verschillende capaciteiten en functies, zoals stille werking en slimme regeling.

5. Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric is een ander Japans bedrijf dat hoogwaardige warmtepompen produceert. Hun water-water warmtepompen zijn bekend om hun betrouwbaarheid, efficiëntie en geavanceerde technologieën. Ze bieden een breed scala aan modellen voor zowel residentiële als commerciële toepassingen.

Prijs Water-water Warmtepomp

Een water-water warmtepomp is een duurzame en efficiënte manier om uw woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Het maakt gebruik van de stabiele temperatuur van het grondwater als energiebron, waardoor het een milieuvriendelijke en kosteneffectieve keuze is. Echter, de initiële investering kan aanzienlijk zijn. Gemiddeld kost een water-water warmtepomp tussen de €15.000 en €25.000, inclusief btw en plaatsing.

Gemiddelde kosten per type systeem:

Type Systeem Gemiddelde Prijs (incl. btw en plaatsing)
Water-water warmtepomp met open bron €18.000 – €25.000
Water-water warmtepomp met gesloten bron €15.000 – €20.000

Kosten per onderdeel:

Onderdeel Gemiddelde Prijs
Warmtepomp unit €8.000 – €15.000
Bronbemaling (open systeem) €5.000 – €8.000
Bodemwisselaar (gesloten systeem) €3.000 – €6.000
Installatiekosten €2.000 – €5.000

Verbruik, COP en rendement – De sleutel tot energiezuinig verwarmen en koelen

Water-water warmtepompen zijn een duurzame en energie-efficiënte verwarmingsoplossing met een hoog rendement en een laag energieverbruik. Door te investeren in een water-water warmtepomp draagt u bij aan een beter milieu en bespaart u op uw energierekening. Bovendien kunt u genieten van een comfortabel en constant binnenklimaat, zowel in de winter als in de zomer.

Verbruik: Een Zuinige Energiebron

Een water-water warmtepomp verbruikt elektriciteit om de warmte uit het grondwater om te zetten in bruikbare energie voor verwarming en warm water. Het exacte verbruik hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw woning, de isolatiegraad, de gewenste temperatuur en het type warmtepomp. Over het algemeen is het elektriciteitsverbruik van een water-water warmtepomp echter aanzienlijk lager dan dat van traditionele verwarmingssystemen zoals gasketels.

COP en Rendement: De Maat voor Efficiëntie

De COP (Coefficient of Performance) is een belangrijke maatstaf voor de efficiëntie van een warmtepomp. Het geeft aan hoeveel warmte-energie de warmtepomp produceert per eenheid verbruikte elektrische energie. Een hogere COP betekent een hoger rendement en dus een lager energieverbruik.

Water-water warmtepompen hebben doorgaans een zeer hoge COP, vaak tussen de 4 en 5. Dit betekent dat voor elke kWh elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, er 4 tot 5 kWh warmte wordt geproduceerd. Dit hoge rendement is te danken aan de constante temperatuur van het grondwater, waardoor de warmtepomp minder energie nodig heeft om de warmte op te waarderen.

Factoren die het Verbruik en Rendement Beïnvloeden

 • Temperatuur van het grondwater: Hoe hoger de temperatuur van het grondwater, hoe minder energie de warmtepomp nodig heeft om de warmte op te waarderen, wat resulteert in een hoger rendement.
 • Isolatie van de woning: Een goed geïsoleerde woning heeft minder warmteverlies, waardoor de warmtepomp minder hoeft te werken en het energieverbruik lager is.
 • Type warmtepomp: Moderne warmtepompen zijn vaak efficiënter dan oudere modellen.
 • Juiste installatie en onderhoud: Een correcte installatie en regelmatig onderhoud zorgen ervoor dat de warmtepomp optimaal functioneert en het rendement hoog blijft.

Besparing op Energiekosten

Hoewel de initiële investering voor een water-water warmtepomp hoger is dan voor een traditionele cv-ketel, kan het op de lange termijn aanzienlijk besparen op uw energiekosten. Dankzij het hoge rendement en het gebruik van een hernieuwbare energiebron kunt u tot wel 50% besparen op uw verwarmingskosten.

Water-water versus Grond-water Warmtepomp

Zowel water-water als grond-water warmtepompen zijn duurzame en efficiënte opties voor verwarming en koeling. De beste keuze voor uw woning hangt af van uw specifieke situatie en behoeften. Overweeg factoren zoals de grootte van uw woning, uw budget, de beschikbare ruimte en de kwaliteit van het grondwater om de juiste beslissing te nemen. Raadpleeg altijd een expert voor advies op maat.

Werking

 • Water-water warmtepomp: Dit systeem onttrekt warmte direct aan het grondwater via een open bron. Het opgepompte water wordt door de warmtepomp geleid en vervolgens teruggevoerd naar een tweede bron of oppervlaktewater.
 • Grond-water warmtepomp (gesloten systeem): Dit systeem maakt gebruik van een gesloten circuit van buizen (bodemwisselaar) gevuld met een vloeistof (meestal water met antivries). De buizen worden in de grond geplaatst en de vloeistof neemt de warmte van het grondwater op.

Efficiëntie

 • Water-water warmtepomp: Dit systeem heeft over het algemeen een hoger rendement (COP) dan een grond-water warmtepomp, omdat de warmte direct uit het grondwater wordt onttrokken.
 • Grond-water warmtepomp: Hoewel iets minder efficiënt dan een water-water warmtepomp, is het rendement nog steeds zeer hoog en biedt het een stabielere energiebron, vooral in de winter.

Kosten

 • Water-water warmtepomp: De initiële kosten voor een water-water warmtepomp zijn vaak hoger dan voor een grond-water warmtepomp, vanwege de noodzaak van twee bronnen en eventuele vergunningen.
 • Grond-water warmtepomp: De installatiekosten van een grond-water warmtepomp zijn over het algemeen lager, omdat er slechts één bron nodig is en vaak geen vergunning vereist is.

Geschiktheid

 • Water-water warmtepomp: Dit systeem is geschikt voor woningen met een hoog warmte- en/of koelvermogen en voldoende ruimte voor twee bronnen. Het is ook afhankelijk van de beschikbaarheid en kwaliteit van het grondwater.
 • Grond-water warmtepomp: Dit systeem is geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen en vereist minder ruimte dan een water-water warmtepomp. Het is minder afhankelijk van de kwaliteit van het grondwater.

Overzichtstabel

Kenmerk Water-water warmtepomp Grond-water warmtepomp
Werking Open systeem, direct grondwatergebruik Gesloten systeem, indirect grondwatergebruik
Efficiëntie (COP) Hoger Hoog
Kosten Hoger Lager
Geschiktheid Groot warmte-/koelvermogen, voldoende ruimte, goede grondwaterkwaliteit Nieuwbouw en renovatie, minder ruimte nodig, minder afhankelijk van grondwaterkwaliteit

Gemiddelde Levensduur

Een water-water warmtepomp is een investering voor de lange termijn. De gemiddelde levensduur van een dergelijk systeem ligt tussen de 20 en 25 jaar. Dit is aanzienlijk langer dan de levensduur van een traditionele cv-ketel, die gemiddeld 15 jaar meegaat.

Componenten en hun Levensduur

De levensduur van een water-water warmtepomp wordt beïnvloed door de levensduur van de verschillende componenten:

 • Bron: De bron, bestaande uit de putten en leidingen die het grondwater aanvoeren, heeft een zeer lange levensduur. Deze kan zelfs langer meegaan dan de warmtepomp zelf.
 • Warmtepomp: De warmtepomp zelf heeft een gemiddelde levensduur van 20 tot 25 jaar. Dit is afhankelijk van het merk, het model en het onderhoud.
 • Compressor: De compressor is het hart van de warmtepomp en heeft een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar.
 • Overige componenten: Andere componenten, zoals de circulatiepomp en het expansieventiel, hebben een kortere levensduur en kunnen na verloop van tijd vervangen moeten worden.

Factoren die de Levensduur Beïnvloeden

Naast de kwaliteit van de componenten zijn er andere factoren die de levensduur van een water-water warmtepomp kunnen beïnvloeden:

 • Installatie: Een correcte installatie door een erkend installateur is cruciaal voor een lange levensduur.
 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud, zoals het controleren van de druk, het reinigen van de filters en het bijvullen van het koudemiddel, kan de levensduur verlengen.
 • Gebruik: Het intensief gebruiken van de warmtepomp kan de levensduur verkorten.
 • Waterkwaliteit: De kwaliteit van het grondwater kan invloed hebben op de levensduur van de bron en de warmtepomp. Hard water kan bijvoorbeeld kalkaanslag veroorzaken, wat de efficiëntie van het systeem kan verminderen.

Hoeveel stroom gebruikt een water-water warmtepomp?

Het is moeilijk om een exact cijfer te plakken op het stroomverbruik van een water-water warmtepomp, aangezien dit afhankelijk is van verschillende factoren. Echter, gemiddeld verbruikt een water-water warmtepomp tussen de 2.500 en 4.000 kWh per jaar voor een gemiddelde woning. Dit is aanzienlijk minder dan het gasverbruik van een traditionele cv-ketel.

COP: De sleutel tot efficiëntie

De COP is een belangrijke indicator voor de efficiëntie van uw water-water warmtepomp. Het geeft aan hoeveel warmte-energie de warmtepomp produceert per eenheid verbruikte elektrische energie. Een COP van 4 betekent bijvoorbeeld dat de warmtepomp 4 kWh warmte produceert voor elke kWh elektriciteit. Water-water warmtepompen hebben doorgaans een hoge COP, variërend tussen 4 en 5,5.

Grondwater versus Oppervlaktewater – Een Verdiepende Kijk in de Bronnen

Zowel grondwater als oppervlaktewater kunnen dienen als bron voor een water-water warmtepomp. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de beste keuze hangt af van uw specifieke situatie. Door de verschillende aspecten zorgvuldig af te wegen en advies in te winnen bij een expert, kunt u de meest geschikte bron kiezen en optimaal profiteren van de voordelen van een water-water warmtepomp.

1. Grondwater als Bron: Een Stabiele en Betrouwbare Optie

Grondwater is de meest voorkomende bron voor water-water warmtepompen. Het wordt gewonnen uit diepere lagen van de aarde, waar de temperatuur relatief constant blijft gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een stabiele en betrouwbare energiebron, zelfs tijdens koude winters.

Vereisten voor het gebruik van grondwater:

 • Vergunning: U heeft een vergunning nodig van de bevoegde instantie voor het oppompen van grondwater. Dit is om ervoor te zorgen dat het grondwaterpeil niet te laag wordt en om de kwaliteit van het water te waarborgen.
 • Twee bronnen: Een water-water warmtepomp met grondwater als bron vereist twee bronnen: een onttrekkingsbron om het water op te pompen en een retourbron om het afgekoelde water terug te voeren naar de bodem.
 • Diepte van de bronnen: De diepte van de bronnen varieert afhankelijk van de bodemgesteldheid en de warmtevraag van uw woning, maar ligt meestal tussen de 50 en 150 meter.

2. Oppervlaktewater als Bron: Een Alternatief met Potentieel

In sommige gevallen, wanneer de grondwatercondities niet ideaal zijn of wanneer er een geschikte beek of rivier in de buurt is, kan oppervlaktewater een alternatieve bron zijn voor uw water-water warmtepomp.

Vereisten voor het gebruik van oppervlaktewater:

 • Vergunning: Net als bij grondwater is een vergunning vereist voor het onttrekken en lozen van oppervlaktewater.
 • Waterkwaliteit: De kwaliteit van het oppervlaktewater moet voldoen aan bepaalde normen om de warmtepomp niet te beschadigen. Speciale filters kunnen nodig zijn om het water te zuiveren.
 • Temperatuur: De temperatuur van het oppervlaktewater kan sterk variëren, wat invloed kan hebben op de efficiëntie van de warmtepomp.

Welke Bron is Geschikt voor U?

De keuze tussen grondwater en oppervlaktewater hangt af van verschillende factoren:

 • Beschikbaarheid en kwaliteit van het water: Is er voldoende grondwater beschikbaar van goede kwaliteit? Of is er een geschikte beek of rivier in de buurt?
 • Kosten: Het boren van bronnen voor grondwater kan duurder zijn dan het installeren van een systeem voor oppervlaktewater.
 • Vergunningen: Informeer naar de specifieke vergunningseisen in uw regio voor beide opties.
 • Advies van een expert: Een installateur kan u adviseren over de meest geschikte bron voor uw situatie, rekening houdend met de specifieke kenmerken van uw woning en de omgeving.

Upgrade uw systeem met deze interessante uitbreidingen

Een water-water warmtepomp is een veelzijdig systeem dat kan worden uitgebreid met verschillende interessante opties. Door te investeren in deze uitbreidingen kunt u uw systeem nog efficiënter, comfortabeler en veelzijdiger maken.

1. Zonnecollectoren: Een zonnige samenwerking

Combineer uw water-water warmtepomp met zonnecollectoren voor een nog duurzamere oplossing. Zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte, die vervolgens kan worden gebruikt om het water in uw warmtepomp voor te verwarmen. Dit vermindert de hoeveelheid energie die uw warmtepomp nodig heeft om het water op de gewenste temperatuur te brengen, waardoor uw energieverbruik en -kosten verder dalen.

2. Warmtepompboiler: Efficiënte warmwaterproductie

Een warmtepompboiler is een slimme toevoeging aan uw water-water warmtepomp systeem. Het gebruikt dezelfde technologie als de warmtepomp om warm water te produceren, maar dan specifiek voor uw sanitair gebruik. Een warmtepompboiler is zeer energiezuinig en kan uw warmwaterkosten aanzienlijk verlagen.

3. Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): Frisse lucht zonder warmteverlies

Een WTW-systeem zorgt voor een constante aanvoer van verse lucht in uw woning, terwijl de warmte van de afgevoerde lucht wordt teruggewonnen. Door een WTW-systeem te combineren met uw water-water warmtepomp, kunt u uw woning ventileren zonder kostbare warmte te verliezen. Dit verbetert niet alleen de luchtkwaliteit, maar verlaagt ook uw energieverbruik.

4. Smart Home-integratie: Bedien uw warmtepomp met uw smartphone

Met smart home-technologie kunt u uw water-water warmtepomp op afstand bedienen en monitoren via uw smartphone of tablet. Dit biedt u meer controle over uw energieverbruik en comfort. U kunt bijvoorbeeld de temperatuur aanpassen, schema’s instellen en het energieverbruik in real-time volgen.

5. Zwembadverwarming: Verleng uw zwemseizoen

Heeft u een zwembad? Dan kunt u uw water-water warmtepomp ook gebruiken om uw zwembadwater te verwarmen. Dit verlengt uw zwemseizoen en zorgt voor extra comfort.

Hoe bereiken water-water warmtepompen hoge temperaturen?

De sleutel tot het bereiken van hoge temperaturen ligt in de technologie van de warmtepomp zelf. Moderne warmtepompen zijn uitgerust met geavanceerde compressoren en warmtewisselaars die in staat zijn om de temperatuur van het water efficiënt te verhogen. Daarnaast kunnen sommige modellen worden gecombineerd met een buffervat, waarin warm water wordt opgeslagen voor later gebruik.

Heeft een water water warmtepomp een buitenunit?

Een water-water warmtepomp is een duurzame en efficiënte manier om uw woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Maar in tegenstelling tot andere warmtepompen, zoals de lucht-water warmtepomp, heeft een water-water warmtepomp geen buitenunit nodig.

Omdat het grondwater een constante temperatuur heeft, is er geen buitenunit nodig om de luchttemperatuur te beïnvloeden. In plaats daarvan wordt een bronboring gedaan, waaruit het grondwater wordt opgepompt. Dit water stroomt door een warmtewisselaar in de warmtepomp, waar de warmte wordt onttrokken en overgedragen aan het verwarmingssysteem van uw woning.

Hoe diep boren voor water-water warmtepomp?

Over het algemeen wordt er voor een water-water warmtepomp geboord tot een diepte van 50 tot 150 meter. In sommige gevallen kan het nodig zijn om dieper te boren, bijvoorbeeld bij zeer grote woningen of bedrijfspanden.

Vergunning Water-water Warmtepomp ?

In het algemeen is een omgevingsvergunning vereist voor het plaatsen van een water-water warmtepomp. Dit komt omdat het systeem gebruik maakt van grondwater als energiebron, waarvoor boringen nodig zijn. Deze boringen kunnen een impact hebben op de omgeving en het grondwaterpeil, waardoor een vergunning nodig is om de werkzaamheden te reguleren en te controleren.

Er zijn echter enkele uitzonderingen waarbij u mogelijk geen vergunning nodig heeft:

 • Kleine systemen: Voor kleine water-water warmtepompen met een beperkt vermogen kan een meldingsplicht gelden in plaats van een vergunningsplicht.
 • Bestaande bronnen: Als er al een geschikte bron aanwezig is op uw terrein, kan het zijn dat u geen nieuwe vergunning nodig heeft.
 • Specifieke regelgeving: De regelgeving rondom vergunningen kan per regio verschillen. Informeer bij uw gemeente naar de specifieke regels die van toepassing zijn op uw situatie.

Conclusie

Water-water warmtepompen zijn een duurzame, efficiënte en comfortabele manier om uw woning te verwarmen en te koelen. Hoewel de initiële investering hoger is dan bij andere warmtepompen, bieden ze op lange termijn aanzienlijke besparingen en een lagere impact op het milieu. Als u overweegt om over te stappen op een duurzame verwarmingsoplossing, is een water-water warmtepomp zeker het overwegen waard.