Lucht-water warmtepompen: Soorten, prijzen, verbruik en rendement

Lucht-water warmtepompen zijn een steeds populairdere keuze voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een duurzame en energiezuinige manier om hun woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Deze innovatieve systemen halen warmte uit de buitenlucht, zelfs bij lage temperaturen, en zetten deze om in bruikbare warmte voor jouw huis.

Lucht-water warmtepomp
Lucht-water warmtepomp

Inhoudsopgave

Hoe werken lucht-water warmtepompen?

Lucht-water warmtepompen werken volgens een eenvoudig principe:

 • Warmte-opname: Een ventilator zuigt buitenlucht aan en leidt deze over een koudemiddel. Het koudemiddel absorbeert de warmte uit de lucht, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt.
 • Compressie: Het koudemiddel wordt samengeperst, waardoor de temperatuur stijgt.
 • Warmteafgifte: Het warme koudemiddel geeft zijn warmte af aan het water in het verwarmingssysteem van je huis.
 • Expansie: Het koudemiddel expandeert en koelt af, waarna het opnieuw warmte uit de buitenlucht kan opnemen.
lucht water warmtepomp werking
lucht water warmtepomp werking

Verwarmen in de winter:

 • Warmte-opname: De buitenunit zuigt lucht aan en leidt deze over een verdamper. In de verdamper bevindt zich een koudemiddel, een vloeistof met een laag kookpunt. De warmte uit de buitenlucht zorgt ervoor dat het koudemiddel verdampt en verandert in gas.
 • Compressie: Het gasvormige koudemiddel wordt samengeperst door een compressor, waardoor de temperatuur en druk stijgen.
 • Warmteafgifte: Het hete, samengeperste koudemiddel stroomt naar de binnenunit, waar het zijn warmte afgeeft aan de lucht in de ruimte. Hierdoor condenseert het koudemiddel weer tot vloeistof.
 • Expansie: Het vloeibare koudemiddel stroomt terug naar de buitenunit en passeert een expansieventiel. Dit verlaagt de druk en temperatuur van het koudemiddel, waardoor het opnieuw warmte uit de buitenlucht kan opnemen.

Extra functies:

Veel moderne lucht-water warmtepompen bieden extra functies, zoals:

 • Koeling: In de zomer kan de warmtepomp worden omgeschakeld naar een koelmodus, waarbij het proces wordt omgekeerd om je huis te koelen.
 • Warm tapwater: De warmtepomp kan ook worden gebruikt om warm tapwater te produceren.
 • Smart Grid Ready: Sommige modellen kunnen worden gekoppeld aan een slimme thermostaat en/of het elektriciteitsnet, waardoor je nog meer energie kunt besparen.

Voordelen van lucht-water warmtepompen:

lucht-water warmtepomp voordelen
lucht-water warmtepomp voordelen
 • Energiezuinig: Lucht-water warmtepompen halen tot wel 75% van hun energie uit de buitenlucht, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen en lagere stookkosten.
 • Duurzaam: Ze gebruiken hernieuwbare energie (lucht) en stoten geen schadelijke emissies uit, waardoor ze een milieuvriendelijke keuze zijn.
 • Verwarming en warm water: Lucht-water warmtepompen kunnen zowel je huis verwarmen als warm water leveren voor huishoudelijk gebruik.
 • Lange levensduur: Met goed onderhoud kunnen lucht-water warmtepompen tot wel 20 jaar meegaan.
 • Subsidies en premies: In veel landen zijn er subsidies en premies beschikbaar voor de installatie van lucht-water warmtepompen, waardoor de investering nog aantrekkelijker wordt.

Nadelen van lucht-water warmtepompen:

lucht-water warmtepomp nadelen
lucht-water warmtepomp nadelen
 • Investering: De initiële aanschafprijs van een lucht-water warmtepomp kan hoger zijn dan die van een traditionele cv-ketel.
 • Geluidsniveau: Sommige modellen kunnen geluid produceren, vooral de buitenunit.
 • Lagere temperaturen: Bij zeer lage buitentemperaturen kan de efficiëntie van de warmtepomp afnemen, waardoor mogelijk een back-upverwarming nodig is.
 • Aanpassingen aan het huis: In sommige gevallen kunnen aanpassingen aan het bestaande verwarmingssysteem nodig zijn om optimaal gebruik te maken van een lucht-water warmtepomp.

De verschillende soorten:

1. Monoblock lucht-water warmtepompen:

Deze compacte systemen hebben alle componenten in één behuizing, wat de installatie vereenvoudigt. De monoblock unit wordt buiten geplaatst en is via leidingen verbonden met het afgiftesysteem in huis.

 • Voordelen: Eenvoudige installatie, ruimtebesparend, geen koudemiddelleidingen in huis.
 • Nadelen: Kan gevoeliger zijn voor vorst, iets minder efficiënt dan split-systemen.

2. Split lucht-water warmtepompen:

Split-systemen bestaan uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit bevat de compressor en ventilator, terwijl de binnenunit de warmtewisselaar en andere componenten bevat.

 • Voordelen: Hogere efficiëntie dan monoblock systemen, flexibeler in plaatsing van de units.
 • Nadelen: Complexere installatie, koudemiddelleidingen tussen de units.
beste lucht water warmtepomp
beste lucht water warmtepomp

3. Hybride lucht-water warmtepompen:

Hybride systemen combineren een lucht-water warmtepomp met een cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de basisverwarming, terwijl de cv-ketel bijspringt bij extreme kou of voor extra warm tapwater.

 • Voordelen: Optimale energie-efficiëntie, betrouwbare werking, geschikt voor bestaande cv-systemen.
 • Nadelen: Hogere aanschafprijs dan een alleenstaande warmtepomp.

4. All-electric lucht-water warmtepompen:

Deze systemen zijn volledig elektrisch en vervangen de cv-ketel volledig. Ze zijn ideaal voor nieuwbouwwoningen of woningen die van het gas af gaan.

 • Voordelen: Geen gasaansluiting nodig, zeer energiezuinig, lage CO2-uitstoot.
 • Nadelen: Hogere investering, vereist mogelijk aanpassingen aan het bestaande verwarmingssysteem.

5. Ventilatie lucht-water warmtepompen:

Deze systemen combineren ventilatie met verwarming. Ze halen warmte uit de afgevoerde ventilatielucht en gebruiken deze om de woning te verwarmen en warm tapwater te produceren.

 • Voordelen: Dubbele functie (ventilatie en verwarming), zeer energiezuinig.
 • Nadelen: Hogere aanschafprijs, complexere installatie.

Welke lucht-water warmtepomp past bij jou?

De keuze voor het juiste type lucht-water warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • Type woning: Nieuwbouw, bestaande bouw, goed geïsoleerd of niet.
 • Warmtebehoefte: Grootte van de woning, gewenste temperatuur, warm tapwaterverbruik.
 • Beschikbare ruimte: Voor een buitenunit en eventueel een binnenunit.
 • Budget: De aanschafprijs en installatiekosten variëren per type.

Het is raadzaam om een specialist te raadplegen voor advies op maat. Een deskundige kan je helpen bij het maken van de juiste keuze op basis van jouw specifieke situatie en wensen.

Prijs voor een Lucht-water warmtepomp

Lucht-water warmtepompen winnen aan populariteit als een efficiënte en milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Maar wat kost zo’n systeem eigenlijk? Gemiddeld liggen de prijzen voor een lucht-water warmtepomp tussen de €7.500 en €12.500, inclusief installatie.

prijs warmtepomp lucht water
prijs warmtepomp lucht water

Gemiddelde prijzen per type en vermogen:

Type Vermogen (kW) Prijs (incl. btw en installatie)
Monoblock 5-7 kW €7.500 – €9.500
Monoblock 9-11 kW €9.000 – €11.000
Split 5-7 kW €8.500 – €10.500
Split 9-11 kW €10.000 – €12.500
Hybride (warmtepomp + cv-ketel) Variabel €10.000 – €15.000

Extra kosten:

Naast de aanschafprijs van de warmtepomp, zijn er nog enkele andere kosten waarmee je rekening moet houden:

 • Installatiekosten: Deze kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van het systeem en de gekozen installateur.
 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud is essentieel voor een goede werking en lange levensduur van de warmtepomp.
 • Energieverbruik: Hoewel lucht-water warmtepompen energiezuinig zijn, verbruiken ze wel elektriciteit. Houd rekening met de impact op je energierekening.

Bekijk alle prijzen van de verschillende warmtepompen.

Premies en subsidies

Lucht-water warmtepompen zijn een duurzame en energiezuinige keuze voor verwarming en koeling, maar de initiële investering kan hoog zijn. Gelukkig zijn er in Vlaanderen verschillende premies en subsidies beschikbaar om de kosten te drukken en de overstap naar deze milieuvriendelijke technologie aantrekkelijker te maken.

1. Mijn VerbouwPremie:

De Mijn VerbouwPremie is een premie van de Vlaamse overheid die je kan helpen bij de financiering van energiebesparende renovaties, waaronder de installatie van een lucht-water warmtepomp. De premie bedraagt maximaal 40% van het factuurbedrag (excl. btw), met een maximum van €4.800 voor een lucht-waterwarmtepomp.

2. Totaalrenovatiebonus:

Als je binnen een periode van 5 jaar verschillende energiebesparende renovaties uitvoert, kom je mogelijk in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. Deze bonus kan oplopen tot €4.750 en is een mooie aanvulling op de Mijn VerbouwPremie.

3. EPC-labelpremie:

De EPC-labelpremie is een premie die je ontvangt als je door energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van een lucht-water warmtepomp, het EPC-label van je woning verbetert. De hoogte van de premie is afhankelijk van de behaalde energieprestaties en je inkomen (vanaf 1 april 2024).

4. Verlaagd btw-tarief:

Voor energiebesparende maatregelen, waaronder de installatie van een lucht-water warmtepomp in een woning ouder dan 10 jaar, geldt een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren.

5. Premies van netbeheerder Fluvius:

Fluvius, de netbeheerder in Vlaanderen, biedt verschillende premies aan voor energiebesparende maatregelen, zoals een premie voor een sturingsapparaat voor elektrische warmte in gebouwen.

6. Gemeentelijke of provinciale premies:

Sommige gemeenten of provincies bieden aanvullende premies voor de installatie van lucht-water warmtepompen. Informeer bij jouw gemeente of provincie naar de mogelijkheden.

Topmerken Lucht-water Warmtepompen: Kwaliteit en Comfort voor Jouw Huis

Lucht-water warmtepompen worden steeds populairder als een energiezuinige en milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Maar met zoveel merken op de markt, kan het lastig zijn om te kiezen welke het beste bij jou past. Hieronder vind je een overzicht van enkele topmerken die bekend staan om hun kwaliteit, innovatie en betrouwbaarheid.

1. Daikin

Daikin lucht-water warmtepomp
Daikin lucht-water warmtepomp

Daikin is een wereldleider op het gebied van klimaattechnologie en staat bekend om zijn hoogwaardige en innovatieve warmtepompen. Hun lucht-water warmtepompen bieden uitstekende prestaties, energie-efficiëntie en een breed scala aan functies, zoals slimme bediening en integratie met zonnepanelen.

2. Vaillant

Vaillant lucht-water warmtepomp
Vaillant lucht-water warmtepomp

Vaillant is een Duits merk met een lange geschiedenis in verwarmingstechnologie. Hun lucht-water warmtepompen zijn bekend om hun betrouwbaarheid, duurzaamheid en hoge kwaliteit. Vaillant biedt een breed scala aan modellen voor verschillende woningtypes en behoeften.

3. Nibe

Nibe lucht-water warmtepomp
Nibe lucht-water warmtepomp

Nibe is een Zweeds merk dat gespecialiseerd is in warmtepompen. Hun lucht-water warmtepompen staan bekend om hun hoge efficiëntie, innovatieve technologieën en duurzaamheid. Nibe biedt verschillende modellen aan, waaronder systemen met geïntegreerde warmwaterboiler.

4. Viessmann

Viessmann lucht-water warmtepomp
Viessmann lucht-water warmtepomp

Viessmann is een Duits familiebedrijf met een sterke reputatie op het gebied van verwarmingstechnologie. Hun lucht-water warmtepompen zijn bekend om hun hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en innovatieve functies, zoals de mogelijkheid om te koppelen aan een zonne-energiesysteem.

5. Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric lucht-water warmtepomp
Mitsubishi Electric lucht-water warmtepomp

Mitsubishi Electric is een Japans merk dat hoogwaardige elektronica en klimaatsystemen produceert. Hun lucht-water warmtepompen bieden een combinatie van hoge prestaties, energie-efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid. Mitsubishi Electric biedt verschillende modellen aan, waaronder systemen met invertertechnologie voor een nog hogere efficiëntie.

Opbouw en componenten

Lucht-water warmtepompen zijn een ingenieuze en milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Maar wat maakt deze systemen zo efficiënt? Laten we eens onder de motorkap kijken en de belangrijkste componenten en hun werking ontdekken.

Twee basistypen: Monoblock en Split

Lucht-water warmtepompen zijn er in twee hoofdvarianten:

 1. Monoblock: Bij dit type zijn alle componenten in één behuizing ondergebracht, die buiten wordt geplaatst. Dit maakt de installatie eenvoudiger en ruimtebesparend.
 2. Split: Dit systeem bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit bevat de compressor en ventilator, terwijl de binnenunit de warmtewisselaar en andere componenten huisvest. Dit biedt meer flexibiliteit in de plaatsing van de units.

De belangrijkste componenten:

Ongeacht het type, delen alle lucht-water warmtepompen dezelfde essentiële componenten:

 • Verdamper: Deze bevindt zich in de buitenunit en onttrekt warmte aan de buitenlucht, zelfs bij lage temperaturen.
 • Compressor: Het hart van de warmtepomp. De compressor verhoogt de temperatuur en druk van het koudemiddel.
 • Condensor: Deze bevindt zich in de binnenunit en geeft de warmte van het koudemiddel af aan het water in het verwarmingssysteem.
 • Expansieventiel: Dit ventiel verlaagt de druk en temperatuur van het koudemiddel, waardoor het opnieuw warmte kan opnemen in de verdamper.
 • Koudemiddel: Dit is de vloeistof die door het systeem circuleert en warmte transporteert.
 • Circulatiepomp: Deze pomp zorgt ervoor dat het water in het verwarmingssysteem blijft circuleren.
 • Besturingssysteem: Dit regelt de werking van de warmtepomp en zorgt voor een optimale temperatuurregeling.

Hoe de componenten samenwerken:

 1. Warmte-opname: De verdamper in de buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht. Het koudemiddel absorbeert deze warmte en verdampt.
 2. Compressie: De compressor perst het gasvormige koudemiddel samen, waardoor de temperatuur en druk stijgen.
 3. Warmteafgifte: Het hete koudemiddel stroomt naar de condensor in de binnenunit, waar het zijn warmte afgeeft aan het water in het verwarmingssysteem.
 4. Expansie: Het koudemiddel passeert het expansieventiel, waardoor de druk en temperatuur dalen. Het koudemiddel is nu klaar om opnieuw warmte op te nemen in de verdamper.

Extra componenten:

Sommige lucht-water warmtepompen hebben extra componenten, zoals:

 • Elektrische weerstand: Deze kan bijspringen bij zeer lage temperaturen of voor extra warm tapwater.
 • Buffervat: Dit vat slaat warm water op voor later gebruik.
 • Boiler: Een geïntegreerde boiler kan worden gebruikt voor de productie van warm tapwater.

Gemiddelde levensduur:

Lucht-water warmtepompen zijn een populaire keuze voor huiseigenaren die streven naar duurzame en energiezuinige verwarming. Maar hoe lang gaat zo’n systeem eigenlijk mee? En welke factoren spelen een rol in de levensduur?

Gemiddelde levensduur: 15-20 jaar

De gemiddelde levensduur van een lucht-water warmtepomp ligt tussen de 15 en 20 jaar. Dit betekent dat je jarenlang kunt genieten van een comfortabel binnenklimaat en lagere energierekeningen, zonder je zorgen te hoeven maken over vervanging van het systeem.

Factoren die de levensduur beïnvloeden:

Verschillende factoren spelen een rol bij de levensduur van een lucht-water warmtepomp:

 • Kwaliteit van het merk en de installatie: Een kwalitatief hoogwaardige warmtepomp van een gerenommeerd merk, vakkundig geïnstalleerd door een erkend installateur, zal over het algemeen langer meegaan dan een goedkoper model of een zelf geïnstalleerd systeem.
 • Regelmatig onderhoud: Net als bij elke andere technische installatie is regelmatig onderhoud essentieel voor een optimale werking en lange levensduur. Laat je warmtepomp jaarlijks controleren en onderhouden door een professional.
 • Gebruiksintensiteit: Hoe intensiever je de warmtepomp gebruikt, hoe sneller de onderdelen zullen slijten. Een warmtepomp die het hele jaar door wordt gebruikt voor zowel verwarming als koeling, zal over het algemeen een kortere levensduur hebben dan een warmtepomp die alleen voor verwarming wordt gebruikt.
 • Omgevingsfactoren: Extreme weersomstandigheden, zoals zeer hoge of lage temperaturen, kunnen de levensduur van de warmtepomp beïnvloeden. Zorg ervoor dat de buitenunit goed beschermd is tegen de elementen.

Onderdelen met een kortere levensduur:

Sommige onderdelen van een lucht-water warmtepomp hebben een kortere levensduur dan andere en moeten mogelijk eerder worden vervangen:

 • Compressor: De compressor is het hart van de warmtepomp en heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar.
 • Ventilator: De ventilator in de buitenunit kan na verloop van tijd slijten en moet mogelijk worden vervangen.
 • Expansieventiel: Dit onderdeel kan na verloop van tijd verstopt raken en moet mogelijk worden gereinigd of vervangen.

Tips om de levensduur te verlengen:

 • Kies voor een kwalitatief hoogwaardig merk: Investeer in een warmtepomp van een gerenommeerd merk met een goede reputatie.
 • Laat de installatie uitvoeren door een professional: Zorg ervoor dat de warmtepomp vakkundig wordt geïnstalleerd door een erkend installateur.
 • Regelmatig onderhoud: Laat de warmtepomp jaarlijks controleren en onderhouden door een professional.
 • Bescherm de buitenunit: Zorg ervoor dat de buitenunit goed beschermd is tegen weersinvloeden, zoals regen, sneeuw en direct zonlicht.
 • Gebruik de warmtepomp efficiënt: Stel de temperatuur niet te hoog in en maak gebruik van de timerfunctie om energie te besparen.

Lucht-water warmtepompen vs. andere warmtepompen: Welke past het beste bij jou?

Warmtepompen zijn dé toekomst van verwarmen, maar de keuze kan overweldigend zijn. Lucht-water is populair, maar is het de beste optie voor jouw situatie? Laten we deze warmtepomp vergelijken met zijn concurrenten om de knoop door te hakken.

Vergelijkingstabel:

Kenmerk Lucht-water Bodem-water Water-water Hybride
Aanschafprijs Laag Hoog Hoog Gemiddeld
Installatie Eenvoudig Complex Complex Gemiddeld
Rendement Gemiddeld Zeer hoog Zeer hoog Hoog
Geluid Kan geluid produceren Geen geluid Geen geluid Kan geluid produceren
Hoge warmtevraag Minder geschikt Geschikt Geschikt Geschikt
Bestaande woning Geschikt Minder geschikt (grote tuin nodig) Minder geschikt (waterbron nodig) Geschikt

Welke warmtepomp past bij jou?

Factor Lucht-water Bodem-water Water-water Hybride
Budget ++ +
Rendement + +++ +++ ++
Geluid +++ +++
Hoge warmtevraag +++ +++ +
Installatiegemak +++ ++
Bestaande woning +++ + + +++

Verbruik en Rendement

Lucht-water warmtepompen worden steeds populairder als een duurzame en energiezuinige manier om je woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Maar hoe zit het met het verbruik en rendement van deze systemen? Laten we eens kijken naar de factoren die het energieverbruik beïnvloeden en hoe je het rendement van je warmtepomp kunt optimaliseren.

SCOP en SPF: De maatstaven voor rendement

Het rendement van een lucht-water warmtepomp wordt uitgedrukt in twee waarden:

 • SCOP (Seasonal Coefficient of Performance): Dit geeft aan hoeveel warmte-energie de warmtepomp produceert per eenheid verbruikte elektriciteit gedurende een stookseizoen. Een hogere SCOP-waarde betekent een hoger rendement en dus lagere energiekosten. Moderne lucht-water warmtepompen hebben vaak een SCOP-waarde tussen 3 en 5.
 • SPF (Seasonal Performance Factor): Dit is vergelijkbaar met SCOP, maar specifiek voor warmtepompen die ook koelen. Het geeft het rendement aan over een heel jaar, zowel voor verwarmen als koelen.

Factoren die het verbruik beïnvloeden:

Het daadwerkelijke verbruik van een lucht-water warmtepomp hangt af van verschillende factoren:

 • Isolatie van de woning: Een goed geïsoleerde woning heeft minder warmteverlies, waardoor de warmtepomp minder hard hoeft te werken en minder energie verbruikt.
 • Gewenste temperatuur: Hoe hoger de gewenste temperatuur, hoe meer energie de warmtepomp nodig heeft om het water te verwarmen.
 • Buitentemperatuur: Bij lagere buitentemperaturen moet de warmtepomp harder werken om warmte uit de lucht te halen, wat het verbruik verhoogt.
 • Warmteafgiftesysteem: Het type verwarmingssysteem in je huis (radiatoren, vloerverwarming) beïnvloedt de benodigde watertemperatuur en dus het energieverbruik van de warmtepomp.
 • Warm tapwaterverbruik: Hoe meer warm water je gebruikt, hoe meer energie de warmtepomp verbruikt.
lucht water warmtepomp met radiatoren
lucht water warmtepomp met radiatoren

Tips om het rendement te optimaliseren:

 • Kies een warmtepomp met een hoge SCOP- en/of SPF-waarde: Dit zorgt voor een lager energieverbruik en lagere kosten.
 • Isoleer je woning goed: Dit vermindert de warmtevraag en dus het energieverbruik van de warmtepomp.
 • Stel de temperatuur niet te hoog in: Een lagere temperatuurinstelling kan het energieverbruik aanzienlijk verlagen.
 • Gebruik een slimme thermostaat: Een slimme thermostaat kan het verwarmingsgedrag optimaliseren en energie besparen.
 • Onderhoud de warmtepomp regelmatig: Een goed onderhouden warmtepomp werkt efficiënter en heeft een langere levensduur.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een lucht-water warmtepomp?

Het elektriciteitsverbruik van een lucht-water warmtepomp is afhankelijk van diverse factoren, waardoor er geen eenduidig antwoord is op de vraag hoeveel kWh je jaarlijks verbruikt. Gemiddeld ligt het verbruik tussen de 2.000 en 5.000 kWh per jaar, maar dit kan sterk variëren.

Factoren die het verbruik beïnvloeden:

 • Grootte en isolatie van de woning: Een groter of slecht geïsoleerd huis heeft meer energie nodig om te verwarmen, wat resulteert in een hoger verbruik.
 • Warmtevraag: De gewenste temperatuur en het warmwaterverbruik spelen een belangrijke rol. Hogere temperaturen en meer warm water betekenen een hoger verbruik.
 • SCOP-waarde: De Seasonal Coefficient of Performance (SCOP) geeft aan hoe efficiënt de warmtepomp is. Een hogere SCOP-waarde betekent een lager elektriciteitsverbruik per geproduceerde warmte-eenheid.
 • Buitentemperatuur: Bij lagere buitentemperaturen moet de warmtepomp harder werken, wat het verbruik verhoogt.
 • Aanwezigheid van vloerverwarming of radiatoren: Vloerverwarming werkt op lagere temperaturen dan radiatoren, waardoor het verbruik van de warmtepomp lager kan zijn.

Vergelijking met andere warmtepompen

Type warmtepomp Gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik (kWh) Factoren die het verbruik beïnvloeden
Lucht-lucht warmtepomp 1.000 – 3.000 kWh Grootte van de woning, isolatie, gewenste temperatuur, buitentemperatuur, gebruiksduur, SCOP-waarde
Lucht-water warmtepomp 2.000 – 5.000 kWh Grootte van de woning, isolatie, gewenste temperatuur, buitentemperatuur, warmwaterverbruik, SCOP-waarde, type verwarmingssysteem
Bodem-water warmtepomp 1.500 – 4.000 kWh Grootte van de woning, isolatie, gewenste temperatuur, warmwaterverbruik, COP-waarde, bodemgesteldheid

Conclusie:

Lucht-water warmtepompen zijn een aantrekkelijke optie voor wie zijn woning op een duurzame en energiezuinige manier wil verwarmen. Hoewel de initiële investering hoger kan zijn, wegen de voordelen op lange termijn vaak ruimschoots op tegen de nadelen. Door te kiezen voor een lucht-water warmtepomp draag je bij aan een beter milieu en bespaar je tegelijkertijd op je energierekening.